Fins a 11 entitats prohabitatge —entre les quals hi ha el Sindicat de Llogateres o els Sindicats d’Habitatges de diferents barris— així com representants de sis centres socials ocupats de la ciutat i altres organitzacions s’han unit per denunciar el que consideren una campanya difamatòria per part de Desokupa, la ultradreta i determinats partits en la campanya electoral d’aquestes eleccions municipals.

Criminalització de l’ocupació

Ho han fet a les portes del Centre Social Anarquista de Can Vies, on han assegurat que les manifestacions convocades per Desokupa, empresa que diuen està vinculada a l’extrema dreta, “inciten a l’odi” i “criminalitzen l’ocupació” desviant l’atenció dels problemes reals de l’habitatge. I aporten dades: l’ocupació va disminuir un 18 % a la ciutat el 2021.

L’enemic no és el veí que ocupa, sinó qui t’apuja el lloguer”
Arnau, Sindicat d’Habitatge de Cassoles

També han afegit que si es demonitza l’ocupació és “perquè constitueix un atac directe a la propietat privada”. Enric Aragonès, del Sindicat de Llogateres, ha dit que “si algú vol fer creure que l’ocupació és el problema de l’habitatge té un desconeixement profund de la realitat o és d’un cinisme inacceptable”.

“El problema real és l’especulació”

Aragonès ha assegurat que el problema de la crisi de l’habitatge no és “l’ocupació, sinó l’especulació” i ha assegurat que “actualment tenim els lloguers més cars de la història“. A banda, ha protestat: “Els beneficis d’aquells qui fan negoci amb l’habitatge es nodreixen de la nostra angoixa”.

10.000 pisos buits a Barcelona

Els col·lectius prohabitatge —gairebé una quarantena— han xifrat en 10.000 els pisos buits que hi ha actualment a Barcelona i que tenen l’origen en la quantitat de desnonaments que es van fer durant la crisi de les hipoteques al 2008.

Han assenyalat que es tracta d’habitatges a mans de grans empreses, fons voltors i bancs i que “no s’usen mai, mentre el preu del metre quadrat no para de créixer” i dificulten “l’accés a una necessitat tan bàsica com és tenir un sostre“.

Col·lectius pro habitatge a Can Vies

També han recordat que se segueixen desnonant persones, i que al costat dels desnonaments de “la policia esbotzant la porta i els veïns donant suport” hi ha els qui són invisibles. Es refereixen als de les persones a qui els han apujat el lloguer o no els han renovat el contracte “malgrat no ho voldrien”.