FoodCoop Barcelona, el primer supermercat cooperatiu i participatiu de la ciutat, obrirà abans que acabi l’any. La idea va sorgir d’una iniciativa ciutadana el 2018. Ara, després d’un any de recerca, ja disposen d’un local al passatge d’Aragó, que hauran de reformar. S’inspiren en un model cooperatiu i participatiu que té 13.000 associats a Brooklyn, i ja n’han obert altres arreu de Catalunya i l’estat.

El local en un passatge

L’espai triat a Barcelona fa 240 m2, en una sola planta diàfana, i tindrà un accés d’entrada i un de sortida que donen al passatge d’Aragó.

Abans no obrin, volen recuperar el passatge, urbanitzar-lo i tancar-lo al trànsit rodat. Ara encara hi ha cotxes abandonats, que recorden l’antiga planxisteria que hi havia. Un cop urbanitzat, s’hi podrà accedir en bici.

Compra i àgora

S’hi trobarà la cistella bàsica: alimentació, neteja i higiene, prioritzant els productes de proximitat, de temporada, ecològics i agroecològics. També vetllaran perquè sigui sostenible i generi el mínim possible de residus.

El model participatiu implica dedicar-hi tres hores al mes. Això també significa una reducció important de personal que repercutirà en els preus. La idea és oferir qualitat a un preu assequible.

Però volen que aquesta participació vagi més enllà i esdevingui un espai de trobada, que dinamitzi la vida social al barri.

Busquen socis per obrir al novembre

Per obrir portes, però, encara els cal créixer, per això han iniciat una campanya de captació de sòcies. Ara en són entre 120 i 130 i han d’arribar a les 500 per poder aixecar la persiana.

Ser sòcia de consum implica una aportació inicial al capital social de 90 euros, que es poden pagar de manera fraccionada i es retornen si es deixa la cooperativa.