punts més accidents catalunya

(ACN / Redacció) Foment del Treball xifra en 35.000 milions d’euros el dèficit d’inversions en infraestructures a Catalunya per part de totes les administracions entre el 2013 i el 2020. Així doncs, considera que en 12 anys l’execució d’inversions del Govern espanyol a Catalunya ha estat del 67,1 % i s’acumula un dèficit aproximat de 3.070 milions d’euros. En el cas del govern català, ha estat del 77,1 %, amb 2.280 milions pressupostats però no liquidats.

Inversions que s’anuncien però que no s’executen

La Comissió d’Infraestructures de la patronal ha analitzat les dades d’inversió pública de l’Estat a Catalunya entre el 2013 i el 2020 i ha constatat que els comptes acaben reflectint un volum d’inversió molt superior al real, en introduir-se, any a any, inversions que s’endarrereixen i no s’executen.

Per exemple, en el cas del túnel de Vallirana, la inversió final un cop liquidada l’obra és de 167,39 milions d’euros, però, en canvi, les diferents dotacions pressupostàries que apareixen als comptes durant 15 anys sumen més de 900 milions d’euros. El vicepresident de Foment i president de la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya (CCOC), Joaquim Llansó, ha denunciat en una roda de premsa que “la repetició de les obres de manera recurrent altera i distorsiona els mateixos pressupostos”.

El mateix passa amb obres com la connexió de l’A-2 i l’AP-7 a Castellbisbal o el desdoblament de l’N-II a Girona, que han aparegut 15 i 13 anys als pressupostos, respectivament. També es reprodueix aquesta dinàmica en projectes que estan pendents de resoldre’s des de fa anys com la connexió entre l’A-2 i la C-32 a Sant Boi de Llobregat o els accessos al port de Barcelona.

Carta a Colau per la superilla de l’Eixample

El president de Foment ha confirmat que aquest dilluns ha enviat una carta a l’alcaldessa, Ada Colau, per demanar que es replantegi la superilla de l’Eixample. Josep Sánchez-Llibre reclama que creï una taula de diàleg amb tots els sectors econòmics per analitzar el projecte. Aquest dissabte, en un comunicat, la patronal va qualificar la superilla de ser “greument perjudicial”.