Les fires de Nadal seran ben diferents, enguany, com a conseqüència de les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus. El Carles Garcia ens explica quin ambient s’hi respira i com s’ho han fet els firaires per adaptar-se a la nova situació.

El Festivalet, en línia

Aquesta fira, que se feia des de l’any 2009 al Museu Marítim, ha hagut de fer-se exclusivament en línia. En la seva edició número 13, les organitzadores ho han preparat tot perquè els visitants puguin entrar pràcticament dins els tallers dels artesans amb vídeos gravats expressament. I, a més, les compres seran gairebé exclusives perquè tenen data de caducitat: cada setmana hi haurà productes nous i els de dies anteriors deixaran d’estar a la venda.

Mai no es podrà substituir la presencialitat per l”online’“, ha assegurat a ‘reset’ una de les organitzadores del Festivalet, Alícia Rosselló, que subratlla: “Tot i que l”online’ et permet arribar a més gent, en l’àmbit presencial pots conèixer la persona que ha creat els productes i veure qui hi ha al darrere”.

align=”center”>Nadal i covid a Catalunya: guia amb tot el que has de saber

Rosselló també ha explicat que aquest any “era inviable” fer la fira com es feia habitualment i que “fa mesos que vam decidir que era massa arriscat, no podem posar en risc tanta gent perquè pel Festivalet hi passen més o menys unes 8.000 persones en dos dies“.

La Fira de la Sagrada Família, sí, però més reduïda

Un exemple ben diferent és el de les fires que se fan a l’exterior, com és el cas de la que cada any hi ha a la plaça de la Sagrada Família. Allà els firaires sí que han pogut muntar les parades, tot i que n’hi ha menys i s’han hagut d’adaptar a altres mesures, com per exemple una direcció única de circulació, més espai entre les barraques i la petició de mantenir la distància de seguretat, entre d’altres.

Ens esperàvem que anés pitjor“, ha reconegut Olga Corbeta, presidenta del Sector dels Pessebres de la Fira de la Sagrada Família, que creu que “la gent té ganes de comprar i de sortir“. En un sentit semblant s’ha expressat Maria del Mar Domènech, de la Creperia Pecat de la Gola: “Veníem amb una mica de por per la covid, però hem tingut una acollida molt bona del veïnat“.

També a l’aire lliure ja està en marxa la Fira de Santa Llúcia, a la Catedral, i es podran visitar tant el Nadal al Port com la Fira de Reis de la Gran Via, tot i que amb un horari més reduït pel toc de queda.