Botiguers, restauradors i hotelers no dubten a assenyalar que els aldarulls posteriors a la publicació de la sentència del judici del procés han afectat de ple la seva facturació. La celebració de congressos i convencions, en canvi, no se n’ha ressentit i, de fet, el sector confia que tancarà el 2019 amb xifres similars a les del 2017, un any de rècord amb 2.000 reunions, entre congressos i convencions. De cara al futur les previsions que fa Turisme de Barcelona també són molt positives amb 33 fires de més d’un miler de delegats per al 2020 i 127 possibles candidatures amb les quals s’està treballant.

En una roda de premsa de balanç del Saló Internacional de Congressos i Reunions IBTM, que s’ha celebrat al recinte firal de Gran Via, el regidor de Turisme, Xavier Marcé, ha volgut ser taxatiu quan li han preguntat sobre quina afectació van tenir els aldarulls: “No hi ha hagut cap cancel·lació de cap congrés. En les dues setmanes en què van durar els incidents hi va haver dos creuers que no van venir a Barcelona i una convenció que no es va fer. No va passar res més. No tenim cap afectació derivada d’aquells fets. Ho dic amb contundència”. En la mateixa línia el president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, ha dit que en les reunions per captar futurs congressos “no he copsat que hi hagués cap preocupació sobre aquesta qüestió damunt la taula”.

127 candidatures per a nous congressos

L’activitat no ha tocat sostre. Turisme de Barcelona ha presentat fins a 127 candidatures per a nous congressos fins al 2025. L’any vinent ja hi ha 33 fires confirmades de més de mil delegats. El 2020 repetirà el Mobile World Congress, i el 2021 vindran el congrés de l’audiovisual ISE i el Seafood Expo. però també es treballa per captar més congressos del sector mèdic, en el qual la ciutat és capdavantera. L’últim que per ara s’ha confirmat és el de malalties respiratòries, que es farà el 2021 al recinte firal de Gran Via i el d’Oncologia Pediàtrica, que es farà el 2022. Aquest 2019 Barcelona haurà acollit tres dels cinc congressos mèdics més importants del món: Oncologia, Diabetis i Urologia.