Poques coses tenen un regust tan tradicional com comprar la figureta del pessebre, la molsa o bé l'arbre de Nadal. I és que els barcelonins compren a la fira de Santa Llúcia des de fa 225 anys. Existeixen diversos documents que la situen el 1786. Després de moltes vicissituds avui la fira té un repte important per davant, que les vendes no baixin gaire malgrat la crisi econòmica que travessa el país. MARINA HERNÁNDEZ, firaire "L'any passat ja es va notar i aquest any les coses han anat empitjorant i es veu una mica pitjor, però les esperances d'anar venent més mai es perden." LEO COSTA, firaire "Ara, és una fira de tanta tradició que vull pensar que la gent vindrà." Per minimitzar els efectes de la crisi aquest any la Fira de Santa Llúcia obrirà més dies al públic. ALBERT DEULOFEU, president de la Fira de Santa Llúcia "L'any passat va ser curta i vam trobar a faltar aquests dies. L'any passat a més va ploure i amés a més la vaga dels controladors i el pont de la puríssima, la fira ho va notar molt en vendes." I si alguna cosa hi ha tradicional a la fira de Santa Llúcia, són els caganers. en aquesta botiga trobareu més caganers per centímetre quadrat que en cap altre. Enguany, dues novetats que a més a més atrauran totes les mirades; el caganer del Messi amb la pilota d'or o un altre més infantil, el de la Dora exploradora. Podeu apropar-vos a la fira fins al 22 de desembre,encara que el dia amb més animació serà el 13 de desembre, dia de Santa Llúcia. Durant tota la jornada es podrà fer cagar un tió gegant, escoltar contes de Nadal o participar la cercavila tradicional amb els grallers de la Plaça Nova. Una altra fira de Nadal s'ha posat avui també en marxa és la de la Sagrada Família, en aquest cas té 117 paradetes. A més de verd i de pessebres, hi ha artesania i productes d'alimentació tradicionals. En total ocupa tot el perímetre de la plaça de la Sagrada Família i els seus camins centrals. L'associació de paradistes tradicionals, però, no està gaire satisfeta per com s'ha organitzat aquest any. Diuen que en alguns casos no es respecta la llicència d'ocupació de la via pública. JAUME PUIG, president dels Pessebristes Tradicionals de la Sagrada Família "Aquest any ha estat un desgavell, Aquí fins aquest any hi havia una associació per tota la fira, aquest any l'Ajuntament ha obligat a crear-ne quatre més, cinc. S'ha fet molt de pressa i corrents, llavors no hi ha hagut ni possibilitat ni tan sols de contractar serveis comuns."

El bon temps ha portat força gent i molts curiosos a la Fira de Santa Llúcia, que enguany ha ampliat la durada dos dies per fer front a la crisi i fer front a les pèrdues de vendes en els dies de pluja. Els paradistes, que han ajustat els preus per atreure compradors, ofereixen pessebres a partir de 5€ i obren amb l’esperança que els ciutadans mantinguin les tradicions i la crisi no els afecti. Pel que fa als tradicionals caganers, la novetat d’aquest any són el futbolista del Barça Gerard Piqué i la cantant colombiana Shakira, i el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba.

La jornada més forta de la fira serà el dia 13, per Santa Llúcia, en què es celebraran activitats com un tió gegant, cants corals, contacontes i una cercavila.

Mercat de Nadal, també a la Sagrada Família

Des dels anys 60 i en paral·lel a la Fira de Santa Llúcia, a l’Eixample es celebra la Fira de la Sagrada família. Aquest dissabte ha obert portes amb 117 parades dedicades a la decoració nadalenca, artesania i productes d’alimentació tradicionals. A més l´Associació d’Artesans i Firaires Nadalencs de la Sagrada Família també ha organitzat activitats per als infants. L’associació de paradistes tradicionals, però, no està gaire satisfeta per com s’ha organitzat aquest any. Diuen que la creació de quatre noves associacions, una per a cada gremi present a la fira, ha complicat les coses. Es queixen que en alguns casos, fins i tot, no es respecta la llicència d’ocupació de la via pública.