Just a l’hora en punt d’obertura de la Fira de Santa Llúcia, quan alguns encara estan acabant de muntar la parada, el Francisco Rodríguez passeja amb un carretó d’anar a comprar. Hi porta branques i eucaliptus, però pensa omplir-lo encara més amb arbres de Nadal artificials. “Sempre vinc el primer dia. Faig un pessebre d’uns 15 m2 que ocupa una habitació sencera“, explica tot orgullós. L’home diu que el té muntat fins a mitjan gener. Té un portal de Betlem molt gran, que decora amb llums de Nadal. “Li vaig prometre a la dona (morta des de fa un temps) que seguiria fent el pessebre amb tanta il·lusió com sempre”.

L’Elena Pozo coneix al Francisco des de fa anys perquè n’és un client habitual. “És entranyable estar a la fira perquè tinc clients de fa molt temps que vaig sabent any rere any com els va la vida”, explica l’Elena. La dona confessa que quan va arribar a la parada amb 13 anys, tenia vergonya i s’amagava quan veia algú que la coneixia. Ella ven arbres naturals criats a Sant Hilari i Arbúcies, molsa, la típica planta de Nadal (la ponsètia) i altres guarniments verds. Diu que a la fira la venda és molt fugaç i que hi va gent de tot tipus: “L’any passat vam vendre un arbre a uns turistes holandesos, perquè allà són molts cars” i van viatjar des de Barcelona fins al seu país d’origen amb el cotxe carregant-lo.

Passejant per la fira hi ha l’Elvira, que fins l’any passat tenia una parada a Santa Llúcia. Ara està jubilada, sent nostàlgia de la feina i ha vingut a saludar els companys: “Vindré sovint perquè aquí hi tinc molts amics. És la fira de l’alegria“, diu. La Maria del Carme, amb una botiga especialitzada en figures de fang, també forma part d’una família de firaires i ella ja n’és la tercera generació. Treballa tot l’any elaborant les figures. N’hi ha d’animals domèstics i de fauna salvatge, plantes, aliments i també algunes de minúscules. Ho elabora tot de forma artesanal: “Desparem la taula de casa i ens posem a fer les figures”, explica.

Hi ha alguns, com l’Eva Tomàs, que fa poc temps que estan en aquest espai. L’any passat va estrenar-se a l’avinguda de la Catedral i l’experiència va anar molt bé. Es dedica a la venda d’accessoris pel pessebre fets de suro i fusta, com els portals de Betlem i pous amb circuits d’aigua. “L’organització aquí és fantàstica”, afirma. Del negoci, no n’és novell perquè ja fa temps que ven en una parada del mercat nadalenc de la Sagrada Família.

Una de les parades que concentra més curiosos és la dels caganers. De les novetats que han sortit a la venda enguany, probablement el producte estrella serà l’urna del 9-N. També és nova la figura del caganer de David Fernàndez, de la CUP, i el president Artur Mas, a qui s’ha renovat la figura, amb unes ulleres i una corbata independentista. La Fira de Santa Llúcia, que enguany llueix una estètica renovada amb un aire de poble nadalenc, estarà oberta fins al 23 de desembre.