Durant el saló, els visitants podran participar en les més de 450 activitats gratuïtes que s’hi ofereixen, entre les quals destaquen una gran caminada, una classe de música i moviment, una trobada sardanista i un festival de corals. FiraGran també és una oportunitat perquè les persones grans puguin conèixer els programes, serveis, iniciatives, solucions tecnològiques i productes que ofereixen més de 80 empreses, entitats, organitzacions i institucions per millorar el seu benestar i la seva qualitat de vida. Els organitzadors preveuen rebre 38.000 visitants.

Coincidint amb la inauguració de la fira, l’Associació Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA) ha presentat l’estudi La planificació de la gent gran sobre el final de la vida. L’informe conclou que el 75 % de la gent gran a Catalunya no ha fet el testament vital. Amb aquest document, les persones deixen per escrit les instruccions mèdiques per quan no es puguin expressar.

Sònia Díaz, sociòloga i autora de l’estudi, assegura que es tracta d’un document “amb poca tradició d’ús i molt vinculat a tenir una malaltia“. En aquesta mateixa línia, Josep París, director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, apunta que la gent sol fer el testament vital en els darrers anys de vida.

L’estudi també aporta una altra dada destacada per autors i impulsors: el 15 % de la gent gran no vol viure a residències ni a casa dels fills, i prefereix allargar l’estada a casa el màxim possible. “Hi ha poca cultura de la mort. La gent manifesta por en pensar en la mort”, diu París.