La consolidació dels salons propis, com l'Alimentaria, l'aposta per l'especialització, sobretot en el sector tecnològic i de la salut, i l'internacionalització. Són les claus perquè la Fira de Barcelona hagi assolit els millors resultats de la història. Uns ingressos de 150 milions d'euros, gairebé un 30% més que el 2013. JOSEP LLUÍS BONET president del Consell d'Administració de Fira de Barcelona "Gràcies a les 3 T: talent, treball i tenacitat. Hem treballat en aquesta direcció." Dels 62 salons i congressos d'aquest 2014, Fira ressalta sobretot el bon comportament de l'Alimentaria, l'Smart City Expo i el Saló Nàutic, que aquest any ha recuperat força. I del sector estrella, el tecnològic, en destaquen diversos congressos especialitzats que inicialment no estaven previstos i que han fet millorar els resultats. I per descomptat, el Mobile World Congress, que segueix creixent. XAVIER TRIAS alcalde de Barcelona "Es comença a notar ser la capital del mòbil, ara comencen a créixer acceleradores." I tot plegat apostant per la internacionalització. La fira ja té presència a més de 40 països de tot el món, i, dels expositors professionals que han vingut a Barcelona aquest 2014, més de la meitat han estat estrangers. AGUSTÍ CORDÓN director general de Fira de Barcelona "El gran creixement de Fira vindrà perquè podrem portar més esdeveniments cap aquí, tenint en compte que la nostra capacitat de producció està ocupada al voltant d'un 70%." De cara a 2015 Fira de Barcelona no pretén igualar els resultats d'aquest any. Han pressupostat uns ingressos de 130 milions d'euros que aportaran una seixantena de salons. No es farà l'Alimentaria, perquè és biennal, però sí que es prepara una edició potent del MWC i tornen dos salons insígnia, el de l'Automòbil i Construmat.
Fira de Barcelona ha acollit durant aquest any un total de 62 salons i congressos en els recintes de Montjuïc i de Gran Via, ha organitzat més d’un miler d’activitats derivades dels salons i ha atret gairebé dos milions de visitants. I això s’ha traduït en els millors resultats de la història de la institució: 151 milions d’euros de facturació, un 28,5% més que el 2013, i un benefici brut d’explotació previst de 19,6 milions d’euros, un 105% més que el 2013.
Uns “magnífics resultats”, segons el president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, “ja que es produeixen en un context econòmic encara difícil, tot i que la recuperació s’ha iniciat”. L’alcalde, Xavier Trias, ha ressaltat que les xifres “segueixen consolidant la Fira com a motor econòmic de la ciutat de Barcelona, de l’àrea metropolitana i de tot Catalunya”.
El director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, ha resumit les claus de l’èxit d’aquests “resultats excepcionals”: la internacionalització, l’aposta estratègica per consolidar els salons propis i l’especialització, sobretot en l’àmbit de la tecnologia i la salut.
Destaquen el bon comportament, segons els responsables, del saló Alimentaria, el Congrés Europeu de Cardiologia, l’Smart City Expo, diversos congressos tecnològics especialitzats (com el VM World Europa o el Microsoft TechEd) i, evidentment, el Mobile World Congress, que segueix creixent. Però també altres salons que últimament no estaven a la primera línia, com el Saló Nàutic, que aquest any ha recuperat força.
L’aposta internacional
L’estratègia de la fira també se centra en l’expansió internacional. De fet, més de la meitat (53%) dels expositors professionals d’aquest 2014 han estat estrangers i la institució ja té presència a més de 40 països. Aquest any Fira de Barcelona ha coorganizat amb un soci local els salons de l’Automòbil i Joieria de Qatar i ha participat a l’Smart City Expo de Kyoto i l’Alimentaria de Lisboa i Mèxic. Per a 2015 ja els han encarregat dos nous salons més a Qatar, -Cosmètica i Festival Infantil-, a més d’altres salons a Montreal i un altre a Kyoto.
L’any que ve preveu organitzar una seixantena de salons i ingressar uns 130 milions d’euros. I ho farà amb els congressos estrella, com el MWC, i amb el Saló de l’Automòbil o Construmat.