Els salons, congressos i esdeveniments que organitza la Fira de Barcelona van tenir durant el període 2012- 2014 un impacte econòmic anual de més de 2.600 milions d'euros (2624 M E), que equival a l'1,21 % del PIB català. Així ho assenyala un estudi publicat per l'escola de negocis ESADE, que situa aquesta institució firal entre les 10 més importants del món. JOSEP LLUÍS BONET, president Consell Administració Fira Barcelona "És molt interessant dir que s'ha obert un camí per intentar mesurar el valor, l'impacte social de la Fira. És una aproximació pionera" L'informe també assegura que en aquests tres anys es van celebrar més de 200 fires i van generar més de 40.000 (40.580) llocs de treball. D'aquests, més de la meitat es concentren en sectors com la restauració, l'allotjament, el comerç, el transport i l'oci.

L’anàlisi elaborada per ESADE se centra en l’activitat que Fira de Barcelona va dur a terme entre 2012 i 2014, període durant el qual el recinte firal va celebrar al voltant de 200 esdeveniments amb la participació de més de dos milions de visitants anuals. Les dades constaten que la institució és un actor important a l’hora de generar riquesa i dinamitzar l’economia a la ciutat de Barcelona i, en general, a tot Catalunya.

L’impacte econòmic anual total és de 2.624 milions d’euros amb un valor afegit brut de 2.360 milions, que equival a l’1,21 % del PIB mitjà de Catalunya. El Mobile World Congress, que se celebrarà a Barcelona fins a l’any 2023, és el responsable d’una quarta part de la riquesa que genera la fira.

Pel que fa a l’ocupació, es fa evident que Fira de Barcelona enforteix el mercat laboral del territori. L’informe apunta que cada any l’activitat de Fira de Barcelona genera 40.580 llocs de treball, gairebé la meitat dels quals es concentren en sectors com la restauració, l’allotjament, el comerç, el transport i l’oci. El 64 % dels llocs de feina es creen per efecte directe.

Una part rellevant de l’impacte econòmic prové de la despesa que fan els visitants i els expositors que participen en els salons i congressos. L’informe calcula que aquests deixen un impacte de més de 1.000 milions d’euros i contribueixen a desestacionalitzar el turisme. La despesa diària total que fan a Barcelona varia en funció de si són expositors internacionals (325 €/dia), de la resta d’Espanya (200 €/dia), professionals catalans (90 €/dia) o públic general (20 €/dia).

Per Josep Lluís Bonet, president de Fira de Barcelona, els salons que s’organitzen són essencials per potenciar l’economia productiva del país: “Són una peça absolutament clau perquè en 10 anys Espanya i Catalunya al davant assoleixin la sortida a l’exterior de les PIME d’aquest país. I si fem això, farem un pas endavant.”

Bonet també ha recordat que la Fira ha aconseguit esquivar l’impacte de la crisi, tal com demostren les xifres dels darrers informes presentats. L’any 2005 ja es va fer una anàlisi que va fixar l’impacte econòmic de la fira en 2.000 milions d’euros mentre que en l’informe de 2008 es va estimar que la creació de riquesa havia estat de 2.500 milions d’euros. La xifra que s’ha fet pública avui, de 2.625 milions d’euros, té, segons Bonet, especial valor perquè es registra un creixement continu en anys de plena crisi econòmica.