La fira, organitzada pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, forma part de les activitats de Nadal que es programen cada any a la plaça de Catalunya. El mercat estarà obert fins al 4 de gener des de les 11 fins a les 21 hores, però estarà tancat els dies 25 i 26 de desembre i l’1 de gener.

La seixantena d’entitats que hi participen presenten una oferta molt variada de productes. A la fira hi ha botigues d’alimentació, roba o llibres. Però també serveis de restauració, formació, comunicació, cultura o turisme responsable. Fins i tot, s’hi poden trobar productes relacionats amb salut i cures o energia i telefonia responsable. Tots són projectes amb un alt retorn social i ambiental a la ciutat d’entitats que fan economia i transformació social, proposant un canvi del model socioeconòmic.

A la Fira s’hi poden trobar projectes com La Raposa, una cooperativa que gestiona un bar vegà i una llibreria feminista, o L’Olivera, una cooperativa d’integració social de vins i olis que incorpora persones amb dificultats, entre altres propostes. També hi ha un estand amb productes elaborats per DiomCoop, la cooperativa que han impulsat una quinzena de persones que exercien la venda ambulant no autoritzada, amb suport de l’Ajuntament, per trobar sortides laborals alternatives.

A la plaça també hi haurà un espai de consciència 

A la mateixa plaça de Catalunya s’ha muntat també l’Espai Consciència, una àrea destinada a la reflexió, les xerrades i els debats de l’economia social i solidària. Hi han programats una quarantena d’actes,  com ara activitats infantils, espais de degustació, presentació de llibres, tallers de reciclatge i d’artesania. També s’oferirà un ampli ventall d’activitats d’educació en el consum responsable, destinats a tots els públics. La fira posa especial èmfasi als més petits, ja que vol conscienciar els nens des de ben aviat, per això hi ha programat un espectacle infantil que tindrà lloc el 23, 27 i 29 de desembre.

En el marc de la fira, la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica repartirà postals de Nadal crítiques per conscienciar sobre el consum de productes i serveis.