Treure profit econòmic del turisme que aporta l'Alimentaria ha estat l'objectiu d'avui dels comerciants, que gràcies al nou calendari de festius aprovat per l'Ajuntament, han pogut obrir aquest diumenge. Tot i així, almenys pel que fa al dia d'avui, pocs participants del saló agroalimentari s'han deixat veure pel centre de la ciutat. Sigui com sigui, la pluja d'aquest matí no ha acompanyat ni turistes ni barcelonins. Ni tampoc a altres zones comercials, com La Maquinista, on pràcticament no hi passejava ningú. Els botiguers ja pronosticaven un mal dia des de primera hora. I així ha estat. Els plugims intermitents d'aquesta tarda han animat una mica més el centre neuràlgic del comerç. Tot i així, pels comerciants no ha estat prou per salvar el festiu. Alguns, fins i tot, s'han atrevit a assegurar que no els ha valgut gens la pena. Hi ha, però, qui sempre aprofita trobar-se els comerços oberts. El proper diumenge de botigues obertes serà el 18 de maig. Una data que, en aquest cas, coincideix amb l'arribada de molts creueristes.

L’Ajuntament ha fixat un calendari de quatre diumenges especials en què tots els comerços poden obrir regit pels dies en què s’estima que hi haurà més visitants a la ciutat i que més beneficis podran generar als comerciants. El 30 de març ha estat un dels dies escollits per ser el diumenge previ a la fira agroalimentària més important a tot l’estat, l’Alimentaria. Durant els dies que duri la fira gastronòmica, s’esperen 140.000 participants vinguts de 140 països i l’ocupació hotelera arribarà a omplir el 77% de les places.

Tot i les previsions que aquest diumenge el centre de la ciutat s’omplís de visitants, el mal temps i la pluja han fet que fossin pocs els que han aprofitat la jornada per anar de compres. Al matí, el passeig de Gracia no ha tingut gaire activitat comercial, malgrat obrir les botigues. Els centres comercials potser sí que han estat una mica més plens de compradors, però a La Maquinista, el centre comercial amb els passadissos descoberts, hi ha estat plovent tota la jornada i els comerciants no han fet gaire caixa.

Els comerciants esperen augmentar les vendes durant els tres dies més que permet obrir el nou acord: el 29 de juny,amb motiu del Pride Barcelona, i el 18 de maig i 14 de setembre, en què s’esperen dues jornades punta d’arribada de creueristes.

El nou calendari de festius oberts

El Parlament de Catalunya va aprovar al febrer la nova Llei d’horaris comercials per regular la situació causada per un recurs d’inconstitucionalitat del Govern espanyol, que va suspendre la llei anterior. La nova llei, aprovada amb els vots de CiU i ERC, va incorporar les recomanacions de l’informe del Consell de Garanties perquè fos constitucional.

El nombre de festius d’obertura comercial autoritzada s’ha ampliat de vuit a deu. Els dos addicionals són fixats pels ajuntaments per adaptar-los a les necessitats locals quan es produeixin esdeveniments, fires o actuacions que facin recomanable que els comerços de la ciutat estiguin oberts.

L’Ajuntament de Barcelona, a més de triar el 18 de maig i el 14 de setembre per l’arribada massiva de creueristes, ha substituït els dies 12 d’octubre i 1 de novembre, que es canvien pel 30 de març i 29 de juny.

L’acord té el suport de la Fundació Barcelona Comerç, el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, PIMEC Comerç i la Confederació de Comerç de Catalunya, i manté els festius ja fixats per la Generalitat, que corresponen al 5 i 12 de gener, 6 de juliol i 6, 8 i 21 de desembre. A banda, els botiguers de la ciutat també podran obrir tots els diumenges dels mesos de juliol i agost, però en horari reduït, de 10 h a 14 h.