La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals, (FECASARM), xifra en 200 milions d’euros les pèrdues d’aquest Nadal a Barcelona per part del sector de l’oci nocturn i la restauració a causa de les restriccions sanitàries decretades per la Generalitat, com el toc de queda. En concret, FECASARM parla de 40 milions d’euros per part de l’oci nocturn a Barcelona i de 160 milions en la restauració durant les festes de Nadal a la ciutat. És un 20 % de les pèrdues de tot Catalunya, que l’entitat situa en uns 1.000 milions d’euros.

La federació assegura que, només la nit de Cap d’Any, el lleure nocturn a Catalunya va registrar un perjudici de 75 milions d’euros i la restauració, d’uns 90 milions. Joaquim Boadas, secretari general de FECASARM, lamenta que, malgrat que el tancament dels restaurants es podia fer a la 1 h, “molta gent ja es va tirar enrere i no van voler fer unes campanades exprés. Afegeix que aquesta restricció horària va tenir com a conseqüència que “la gent es va tancar en espais més reduïts” i que va ser “totalment ineficaç”.

Segon Nadal en blanc

També ha qualificat de milionàries les pèrdues el Gremi de Restauració de Barcelona. En declaracions a betevé, el director general de l’entitat, Roger Pallarols, ha lamentat que “hem viscut un segon Nadal en blanc” arran de les restriccions anunciades al desembre, que van provocar una allau de cancel·lacions de dinars i sopars nadalencs a bars i restaurants de la ciutat.

En aquest sentit, Pallarols ha lamentat que les mesures anticovid-19 han tingut un impacte “absurd” des del punt de vista sanitari perquè les trobades familiars i amb amics s’han desplaçat dels espais públics cap a les llars. També ha criticat que les restriccions han contribuït a “emmalaltir encara més” els sectors que ja acumulen grans pèrdues des de l’esclat de la pandèmia.

L’oci, “arruïnat”, reclama ajuts dignes

Boadas assegura que aquestes pèrdues han deixat el sector “arruïnat” perquè només el lleure nocturn acumulava ja 6.600 milions d’euros en pèrdues a Catalunya. Si ara hi sumem els 200 milions de Nadal, el resultat és de 6.800 milions. En canvi, els ajuts decretats per la Generalitat són, segons denuncia FECASARM, de 60 milions.

En l’àmbit de la restauració, FECASARM detalla que les pèrdues globals acumulades ja eren de 15 mil milions d’euros a Catalunya, als quals cal afegir-hi els 800 milions perduts aquest Nadal. Però els ajuts, lamenta Boadas, han estat de 40 milions d’euros, un fet “ridícul”, segons manifesta.

Boadas demana a la Generalitat que aprovi “ajuts dignes” si aplica restriccions tan potents com les de la resta d’Europa, però que no aprovi “misèries”. I denuncia que la Generalitat encara deu la línia d’ajuts promesa a l’estiu, coincidint amb el tancament del lleure nocturn entre el 8 de juliol i el 8 d’octubre.