mesures restriccions restaurants

(ACN) La Federació d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha xifrat en 1.400 milions d’euros les pèrdues derivades de la reducció dels horaris pel coronavirus en els bars i restaurants fins a l’11 de gener. L’entitat calcula que la mesura afecta 35.000 locals, amb unes pèrdues de 40.000 euros de mitjana, un 30 % de les quals ja s’hauran consolidat el 28 de desembre per l’acumulació de festius.

De mitjana, l’associació preveu una caiguda de 1.000 euros en un dia normal; 2.000 euros en festius i vigílies; 4.000 euros en diumenges i “festius forts”, i fins a 5.000 euros en la nit de Cap d’Any. Als 1.400 milions d’euros de pèrdues s’hi sumen els danys als locals d’oci nocturn, 210 milions a raó de 3.000 locals i 70.000 euros de mitjana.

El secretari general de FECASARM i cap dels serveis jurídics de l’entitat, Joaquim Boadas, ha assenyalat que “el Cap d’Any capitalitza el 20 % de la facturació total d’aquestes festes”. Ha insistit que consideren “totalment arbitrària, temerària, irresponsable, desproporcionada, discriminatòria i contraproduent la restricció horària imposada, ja que multiplicarà les celebracions sense cap control ni mesures de seguretat en detriment dels locals legals i segurs“.

L’entitat ha recordat que, segons dades del Ministeri de Sanitat, el 87 % dels brots de coronavirus notificats els darrers mesos a tot Espanya provinents de l’àmbit social han tingut el seu origen en reunions familiars i amics, mentre que només un 0,6 % han tingut origen en la restauració.

La pèrdua dels 1.400 milions d’euros prevista per als 22 dies de restricció horària se suma als 900 milions derivats del tancament dels bars i restaurants entre els mesos d’octubre i novembre. En el cas dels locals d’oci nocturn, la xifra s’eleva a 3.500 milions d’euros des de l’inici de la pandèmia i fins a l’11 de gener. Davant aquesta situació, FECASARM ha reclamat ajudes directes per al sector.