(ACN) La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), entitats socials i sindicats fan una crida “urgent” a un pacte per garantir l’habitatge com un dret bàsic a Barcelona i “al conjunt del país”. La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, ha explicat que reclamen un acord “entre societat civil, entitats i administracions” davant d’una situació que consideren “insostenible”. Desnonaments “insuportables” o condicions “impossibles” per accedir a un pis digne es barregen en un mercat “desbocat”. Per això, reivindiquen inversions i accions com regular els preus de l’habitatge i demanen a l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona la seva implicació per a un pacte per a la pròxima dècada, és a dir, els anys 2020-2030.

Menéndez també ha reclamat aquest nou pacte o taula després que el Pacte Nacional per a l’Habitatge 2007-2016 fos un “fracàs” que es va traduir en una llei, la del dret a l’habitatge, que va ser “una oportunitat malaguanyada”. En aquest sentit, ha exigit el “desenvolupament” d’aquesta llei i la modificació “de moltes altres”.

21 punts

El document consensuat per les diferents entitats recull 21 factors que incideixen en el mercat de l’habitatge i proposa solucions concretes. S’hi parla, per exemple, de la gentrificació i la necessitat de polítiques turístiques sostenibles, les limitacions d’espai de Barcelona, la precarietat laboral entre els residents de la ciutat o l’incompliment a la pràctica de la Llei 24/2015. També s’hi fa referència, entre d’altres, a la inexistència d’un parc d’habitatge protegit, “l’abandonament” d’una política pública d’habitatge i “privilegis” fiscals a operadors immobiliaris.

Regulació dels lloguers

El darrer punt, el 21, és sobre la construcció dels preus i denuncia que avui els preus dels lloguers es construeixen “en les plataformes digitals sense cap mena de control ni reglamentació”. Per això, una de les mesures proposades és la regulació dels preus dels lloguers per fases. Una primera seria la suspensió cautelar dels increments; en segon lloc s’hauria d’obrir un debat ciutadà per abordar com regular-ho i en tercer lloc fer un decret llei per regular els preus.

Comissió de seguiment

Els impulsors del pacte per a l’habitatge proposen en el document que es creï una comissió de seguiment, que s’hauria de reunir “semestralment” i estar integrada per “delegats” de l’Estat, la Generalitat i els ajuntaments, a més d’agents i operadors en matèria d’habitatge “protegit i assequible”. L’abast mínim del pacte proposat és de 10 anys, així que tindria vigència fins al 2030.