“Reallotjament abans que desallotjament” diu una de les moltes pancartes que pengen dels balcons dels habitatges de La Escocesa al carrer de Pere IV. Un antiga colònia fabril del Poblenou on hi viuen més d’una cinquantena de persones, la majoria en situació d’ocupació. L’Ajuntament, propietari de l’immoble, els ha notificat es troba en situació ruïnosa i temen ara un desallotjament.

L’Ali ens ensenya els seu petit habitatge. Fa dos anys que va pagar a un amic 800 € per aquest pis ocupat. “Dormia al carrer en condicions infrahumanes, per això, vaig decidir pagar i viure aquí”, comenta. És conscient que aquest no és un “habitatge digne”, però no vol tornar a quedar-se sense sostre.

En total, hi viuen 51 persones adultes, entre les quals quatre dones embarassades i 12 infants.

Unes obres, l’origen dels problemes

La Plataforma Ens Plantem Poblenou culpa les obres que s’estan fent en un solar situat al costat de La Escocesa com la causant de la degradació de la infraestructura. Diuen que, “ja era un edifici malmès”, però, “des que van començar les obres, hi ha tremolors i despreniments”, comenta Teresa Peset, membre de la plataforma. “Pretenen construir torres d’oficines de 12 pisos al costat d’un edifici descuidat”, afegeix. Peset a més, acusa el consistori, propietari de la majoria del complex, “d’abandonar” La Escocesa.

La plataforma demana una aturada immediata de les obres, ja “que posen en risc la vida de les veïnes”, una proposta de reallotjament per part de l’Ajuntament que sigui digna i definitiva, i la rehabilitació i protecció patrimonial dels habitatges.

Fonts del consistori confirmen que el conjunt d’habitatges de la colònia fabril és propietat de l’Ajuntament, excepte una petita part que pertany a la Sareb i que no té condicions d’habitabilitat. Asseguren que els Serveis Socials acompanyaran les famílies a trobar una alternativa d’habitatge.