betevé ha tingut accés a les factures d’algunes famílies que han denunciat un increment desproporcionat del darrer cobrament de l’aigua. Segons va explicar l’Ajuntament, bona part d’aquests encariments s’expliquen per un “error d’Agbar” a l’hora de cobrar l’aigua consumida de més durant el confinament: en comptes de computar-la de forma prorratejada a les factures corresponents, s’ha comptabilitzat tota de cop en l’últim rebut.

Aquest fet ha disparat els imports que han hagut de pagar algunes llars, com la del Youssef, a qui Agbar reclama 250,99 € per al període abril-juny, quan el darrer rebut (febrer-abril) suposava una despesa de 80,47 €. És més del triple del que la família del Youssef assegura que paga habitualment. L’encariment també s’explica perquè, en comptar que aquesta llar ha gastat més aigua, se li aplica un preu més elevat per cada metre cúbic.

La problemàtica no només s’ha donat a Barcelona, sinó que també s’ha replicat a la resta de municipis metropolitans on Aigües de Barcelona gestiona el servei. Una altra llar de Badalona ha explicat a betevé que l’última factura ha estat gairebé un 50 % més cara perquè els 10 metres cúbics gastats de més durant el confinament s’han computat a la factura de maig-juliol, que ha costat 100,76 €.

factures aigua

Agbar retornarà els diners pagats de més

Tal com va explicar l’Ajuntament, Agbar refacturarà l’aigua consumida durant el confinament per evitar que es produeixin salts de tram incorrectes. Si resulta que alguna llar ha pagat de més, l’empresa retornarà els diners en forma de descompte. Precisament la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha publicat a Twitter la carta que ha rebut per part d’Agbar en què assumeix l’error i explica que li retornarà els diners.

Queixes per la nova taxa de residus

Més enllà del cobrament excessiu en alguns casos, les darreres factures de l’aigua a Barcelona inclouen un concepte nou: la nova taxa de recollida de residus. És un tribut exclusiu de Barcelona que grava la recollida de deixalles; en un futur es calcularà en funció del reciclatge que faci cada llar, però actualment es calcula en funció de l’aigua consumida i les característiques de l’immoble. La pàgina web d’Aigües de Barcelona explica detalladament quin import correspon a cada llar.

Segons l’Ajuntament, aquesta taxa —de mitjana— serà inferior als 10 € a cada factura. Ara bé, molts clients d’Agbar han criticat a través de les xarxes socials que els imports són superiors. De fet, com demostra aquesta piulada, en un cas la nova taxa de residus frega els 30 €.

L’oposició carrega contra la taxa

A la polèmica generada entre els consumidors per la darrera factura de l’aigua també cal sumar-hi les crítiques que han fet alguns grups de l’oposició a l’Ajuntament. ERC ha demanat al govern municipal que retorni els diners de la taxa i que no la cobri fins a la propera factura, mentre que JxC l’ha qualificada de recaptatòria perquè “no genera cap incentiu per reciclar”. Cs avisa que la veritable raó de l’encariment de la factura és “l’impostàs” dels residus, i el PP exigeix al govern Colau “que no menteixi” en responsabilitzar-ne Agbar.