La factura de l’aigua es tornarà a apujar el 2025 per als barcelonins i per a la resta de l’àrea metropolitana, tal com va passar el 2024 i s’ha anat repetint des de mitjans del 2022, després de set anys en què no hi va haver pujada de tarifes. El plenari de l’AMB ha aprovat aquest dimarts que l’any que ve el rebut s’apugi entre el 2,9 % i el 6,72 %, en funció del tipus de llar i el nivell de consum.
A aquesta pujada de l’AMB caldrà afegir-hi la que aplicarà l’Ajuntament de Barcelona en el concepte de la taxa municipal de residus, que s’inclou dins la factura de l’aigua, i que s’incrementarà entre cinc i 10 euros anuals, segons la categoria de comptador. Un mesura que està previst que s’aprovi al plenari municipal de desembre.
Augment segons el consum
La pujada de l’AMB s’aplicarà de manera progressiva, segons el tipus de llar i el consum associat que tingui. Per a les llars amb un consum moderat, de fins a 100 litres per persona i dia, l’augment serà del 2,9 %, un valor proper al de l’IPC. Així, per exemple, un rebut bimensual de 47 euros passarà a ser d’uns 48,5. En canvi, els abonats amb un consum més elevat (a partir de 10 m³) pagaran un 6,72 % més per cada metre cúbic. També seguirà vigent la gratuïtat del servei amb la tarifa social per a unes 69.000 famílies dels 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona.
Inversions contra els efectes de la sequera
Segons l’AMB, els increments serviran principalment per dur a terme diverses inversions per mitigar els efectes de la sequera. Entre aquestes es troba la primera fase de l’ampliació de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) del Besòs, amb un cost de 5,6 milions d’euros o l’ampliació d’osmosi inversa a Sant Joan Despí, amb un pressupost de 130 milions.
Aigua és Vida critica l’augment
La plataforma Aigua és Vida considera que l’augment és “desproporcionat”, ja que l’empresa mixta Aigües de Barcelona ha rebut subvencions valorades en 16 M € per millorar el rendiment i la renovació de la xarxa, i 70 M € provinents del PERTE de Digitalizació de l’Aigua (fons Next Generation EU). Uns ajuts milionaris pels quals la plataforma creu que no té sentit imputar l’augment de tarifes a les inversions derivades de la sequera.