panells vols aeroport

(ACN) La Generalitat, a través de l’Agència Catalana de Consum (ACC), ha obert un expedient sancionador a 16 companyies aèries per no informar els consumidors del dret al reemborsament en cas de cancel·lació. Denuncia que les pàgines web de les companyies donaven més visibilitat a opcions com el canvi de data de vol o el lliurament de cupons i bons de viatge.

Reemborsaments dificultats

L’ACC assenyala que en els webs d’aquestes aerolínies l’opció de reclamar un reemborsament quedava més amagada, i l’accés a la sol·licitud seguia un procés “menys lògic i intuïtiu”. Per a la Generalitat, aquesta és una pràctica comercial “deslleial” i avisa que iniciarà una nova fase de controls d’inspecció a partir de setembre per evitar que hi hagi més situacions similars.

Les companyies afectades són Air Europa, Air France, British Airways, Easyjet, Fly Level, Iberia, KLM, Latam Airlines, Lufthansa, Qatar Airways, Ryanair, Swiss International Air Lines, TAP Air Portugal, Transavia, United Airlines i Vueling. La Generalitat assegura que la pràctica d’aquestes empreses contradiu el reglament CE 261/2004 de la Comissió Europea.

Més de 6.000 reclamacions en pandèmia

El reglament de la Comunitat Europea estableix que, davant d’una cancel·lació, el consumidor té dret a triar entre la devolució dels diners o l’acceptació d’un transport alternatiu, així com l’acceptació d’un val per l’import del bitllet. Sigui com sigui, el consumidor en cap cas perd el dret a optar pel reemborsament, si així ho prefereix.

L’Agència Catalana del Consum ha gestionat 6.340 reclamacions relacionades amb incidències en el transport aeri des de l’esclat de la pandèmia, la majoria relacionades amb la cancel·lació de vols. D’aquestes, 3.234 s’han resolt per acord de mediació (un 58,5 %), segons dades facilitades per la Generalitat aquest dijous.