(ACN/redacció) Exacomodadors eventuals del TNC critiquen la seva exclusió del procés de selecció per a personal fix discontinu per part del Teatre Nacional de Catalunya, a qui acusen de “classista i de precaritzar” els treballadors. Segons expliquen en un comunicat, n’han quedat fora una setzena de persones que feia dos anys que hi treballaven com a acomodadors, tot i que, afirmen, els van dir que tindrien en compte la seva experiència: “De 20 persones que treballàvem aquí, se n’han quedat quatre”. Aquestes quatre places són d’un procés de selecció que el TNC va obrir al setembre per cobrir-ne 14. Per la seva banda, el teatre ha descrit la convocatòria com a “oberta i transparent” i que “complia amb els criteris de publicitat, equitat, capacitat i mèrit”.

Els acomiadats critiquen el tracte del TNC

Els fins ara acomodadors eventuals asseguren que van rebre la notícia aquest dijous després de “dos anys d’incertesa, de poca comunicació (per no dir nul·la) i d’un tracte pèssim cap als seus treballadors”. Han criticat que han rebut “condescendència i paternalisme” quan han demanat explicacions.

A més, han aprofitat per criticar la gestió del TNC. “Fa anys que actuen d’una manera bastant dubtosa amb la llei, precaritzant els seus treballadors”. En aquest sentit, han explicat que cada temporada el teatre acomiadava tota una fornada de treballadors eventuals i n’agafava una de nova per cobrir les places que necessitaven”, consistent en persones que treballaven i estudiaven, sempre segons la versió dels extreballadors. Això ha estat així, asseguren, fins que la nova reforma laboral ha obligat a tenir una plantilla fixa.

El TNC defensa la convocatòria de selecció

Per la seva banda, en un comunicat, el TNC ha explicat que el 22 de setembre del 2022 va obrir diferents convocatòries públiques per cobrir 31 places de personal, de les quals 14 estaven destinades a acomodadors en condició de fixos discontinus. “Una convocatòria oberta i transparent que complia amb els criteris de publicitat, equitat, capacitat i mèrit”, ha indicat, i que es va publicar en tots els canals de difusió del Teatre Nacional de Catalunya.

Segons el TNC, d’acord amb el conveni col·lectiu, una comissió de selecció formada per representants de la direcció i representants dels treballadors es va encarregar de la selecció d’entre les més de 800 candidatures rebudes. Així mateix, manifesta que tots els candidats van accedir a la convocatòria en igualtat de condicions i que els exacomodadors hi han treballat des de de l’abril del 2021 fins a aquest novembre.