El jurat dels premis ha valorat “l’alta cuina mexicana amb tocs de modernitat” del restaurant Hoja Santa, ubicat a l’avinguda de Mistral, 54-56, al barri de Sant Antoni. L’establiment el regenta un dels germans Adrià, Albert Adrià, juntament amb el cuiner mexicà Paco Méndez. Ofereixen cuina mexicana. De fet, el nom del restaurant està inspirat amb l’oaxaca, una fulla de Mèxic coneguda també com a “hierba santa”.

Els excaps de cuina d’El Bulli també han rebut la primera estrella Michelin pel restaurant Disfrutar, al carrer de Villarroel, número 163 , al costat del Mercat del Ninot. En aquest cas, s’han valorat “la creativitat, el gust i l’alt nivel tècnic” dels xefs Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas.

Aquests són dos dels quatre restaurants catalans que han obtingut la primera estrella Michelin. La resta són el Tres Macarrons, del Masnou, i l’Empòrium de Castell, a Empúries.

Hi ha tres restaurants barcelonins que han perdut l’estrella. D’una banda, Neichel, del xef Jean Louis Neichel, que va tancar portes el 31 de gener de 2015, i Comerç 24, de Carlos Abellán, que va abaixar la persiana per renovar-se. D’altra banda, el Manairó, de Jordi Herrera, també ha perdut la distinció que tenia, però en aquest cas per decisió tècnica del jurat de la Guia Michelin.

En l’edició 2016 de la Guia Michelin cap dels restaurants espanyols triestrellats no ha perdut cap estrella. D’aquesta manera, El Celler de Can Roca i el Sant Pau, de Carme Ruscalleda, les mantenen.