La situació dels comerços emblemàtics ha estat objecte de debat en la Comissió d’Economia, Empresa i Ocupació, en què el regidor, Raimon Blasi, ha detallat l’estat actual del pla de protecció que s’ha de presentar el proper mes de novembre. Ha explicat que el pla especial tindrà tres nivells diferents de conservació, integral, parcial i integral, i ha defensat la feina feta per la comissió tècnica de seguiment i els estudis que s’han fet. Tot i això ha alertat que en els propers mesos “hi pot haver més tancaments per diferents motius, no només per la Llei d’arrendaments urbans”.
El responsable de Comerç i Consum ha instat els grups a reunir-se en privat per seguir abordant aquesta problemàtica, que no ha volgut atribuir exclusivament a la Llei d’arrendaments urbans (LAU) sinó que hi ha afegit altres motius, com la manca de successió al capdavant del negoci, la voluntat manifesta de tancament o la inviabilitat econòmica del projecte. Segons Blasi, una trentena de comerços han demanat ser a la llista d’establiments emblemàtics, una petició que s’avaluarà segons els criteris de la comissió tècnica. També ha donat visibilitat al procediment invers: una quarantena de comerços han demanat donar-se de baixa de la llista d’emblemàtics.
L‘oposició acusa el govern d’inacció
Els partits de l’oposició no han estalviat retrets a l’acció de govern a l’hora de protegir els establiments emblemàtics. Sara Jaurrieta (PSC) ha acusat el govern de no dimensionar correctament el problema que té Barcelona i les conseqüències que pot tenir per a la ciutat, citant els casos de la filatèlia Monge o la xocolateria Fargas. La regidora socialista considera que la inacció no és la solució i veu Blasi “sobrepassat” per la situació.
Javier Mulleras (PP) diu que el pla de protecció arriba quatre anys tard i ha atribuït al seu partit la primera proposta en aquest sentit, que es va presentar el 2011. El PP acusa el govern de descoordinació en aquest cas i d’actuar per compartiments estancs “amb Comerç, Barcelona Activa i Hàbitat Urbà”. Creu que els establiments emblemàtics no han estat mai una prioritat fins que han sortit a la premsa i que el regidor “ha llançat la tovallola abans de temps si és que alguna vegada hi ha cregut”.
Isabel Ribas (ICV-EUiA) s’ha queixat que, vuit mesos després de l’anunci, els grups no tenen informació suficient del pla i ha demanat que el govern treballi per construir el consens “perquè l’aprovació definitiva l’haurà de fer amb alguns que som aquí”. Ha instat Blasi a prendre la iniciativa en el tema dels emblemàtics i a aparcar els articles a la premsa barcelonina i internacional.
La intervenció més bel·ligerant contra el govern l’ha fet Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat). Ha exigit que es doni resposta a la problemàtica que afecta els establiments emblemàtics des de la defensa de l’interès comú i ha acusat Blasi d’actuar amb irresponsabilitat en aquest tema: “Vostè és el regidor de Comerç i ha de mantenir el comerç emblemàtic; i si no el pot mantenir, l’irresponsable és vostè. M’acabo d’assabentar que hi ha 30 sol·licituds noves. Si vol ja l’acompanyaré a veure si l’han vist”.
Blasi ha acusat Portabella d’actuar amb demagògia i ha dit que en 10 minuts “no s’aborda ni es tracta un tema com aquest”, en referència al temps limitat de les intervencions a la comissió.