La Xarxa Comunal de Sants ha engegat recentment la xarxa d’ocupació (XACO) amb l’objectiu d’esdevenir un nou recurs per donar feina a persones del barri. La idea és crear una borsa laboral amb persones de l’entorn a l’atur i amb el suport d’entitats, cooperatives i comerços locals, que s’afegeixen a la iniciativa amb el compromís de contractar només persones inscrites a la XACO, en el cas que necessitin ampliar la seva plantilla.

La xarxa d’ocupació santsenca es va posar en marxa al setembre i, de moment, hi ha més d’una cinquantena de persones inscrites i una quinzena d’aliats com a part contractant.

Una xarxa que prioritza el benestar de les veïnes

La XACO és un dels sis projectes actius de la Comunalitat de Sants, una de les cinc comunalitats urbanes que actualment hi ha a la ciutat. Una comunalitat és una estructura que posa a la comunitat en el centre com a eix de transformació social dels barris i que té com a base els principis de l’economia social i solidària, els espais comunitaris, les iniciatives d’ajuda mútua i l’economia local compromesa amb el territori.

Rubén Molina, membre de la Xarxa Comunal d’Ocupació de Sants, assegura que l’accés al mercat laboral no és igual per a tothom i això genera desigualtats. “La XACO pretén ser un mecanisme que ajudi a superar aquestes desigualtats i a generar noves estructures comunitàries, prioritzant aquelles famílies del nostre entorn que tenen més urgència”, explica Molina.

Prioritzem les famílies que tenen més urgència i necessitat de trobar una font d’ingressos”
Rubén Molina, Xarxa Comunal d’Ocupació de Sants

Un compromís laboral a dues bandes

En l’actualitat la XACO santsenca inclou unes 15 entitats, cooperatives i comerços locals que s’han compromès amb els objectius de la xarxa i a realitzar una contractació conscient i responsable. Els criteris per formar-ne part són estar ubicades al districte de Sants-Montjuïc i realitzar una contractació real en relació amb el lloc de feina, és a dir, quant a horari, salari i qualificació. Les entitats que en formen part es poden reconèixer gràcies a uns distintius que les acrediten com a part de la XACO.

D’altra banda, per inscriure’s com a demandant de feina a la XACO és imprescindible no tenir un contracte de feina en actiu, ser veí dels barris de Sants, d’Hostafrancs o de la Bordeta, tenir domini bàsic del català o del castellà i si s’està en situació irregular, complir les condicions per accedir a l’arrelament social. Des de la xarxa d’ocupació s’ofereixen cursos de formació prelaboral i s’acompanya i s’assessora les entitats membres en tots aquells tràmits necessaris per regular la situació dels aspirants estrangers que ho necessitin. Ara mateix les ofertes laborals en actiu de la XACO són majoritàriament en els àmbits de la logística, la restauració i la cultura.