Des d’aquesta setmana, la tercera des de la inauguració del nou Mercat de Sant Antoni, els paradistes dels encants havien de tornar a l’antic horari de quatre dies per setmana: els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes. L’Institut Municipal de Mercats, però, els va demanar allargar una setmana més l’horari de sis dies d’obertura després de constatar que la xifra de paradistes partidaris d’establir de forma fixa aquest horari ampliat ha crescut. Aquest dimarts, però, molts van decidir no apujar la persiana.

Divisió pels horaris comercials dels Encants de Sant Antoni. Tradicionalment aquestes parades han obert quatre dies per setmana: els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes. Un horari que, abans del trasllat al nou Mercat de Sant Antoni, els paradistes van decidir mantenir. De fet, van votar la decisió en assemblea i un 70 % es va mostrar favorable a continuar com fins ara. Un cop al nou mercat la situació ha canviat. De forma excepcional l’Institut Municipal de Mercats (d’acord amb la Junta de Paradistes dels Encants), va demanar als venedors obrir sis dies durant les dues setmanes posteriors a la inauguració del nou espai.

Aquest dilluns haurien d’haver tornat al seu horari habitual. L’IMMB afirma que, un cop constatat que ara hi ha més paradistes que volen ampliar l’horari comercial, els va demanar continuar amb l’obertura de sis dies fins divendres, dia 8. L’objectiu era tenir més elements d’anàlisi. Afirmen, això sí, que la decisió final l’hauran de prendre els paradistes en una assemblea. Aquest dimarts, però, la meitat de les parades han decidit no obrir. Argumenten que ja es va fer la votació i que la majoria va apostar per continuar amb l’horari antic. De fet, el malestar entre els venedors es plasma en alguns cartells penjats a les parades que no han aixecat la persiana.

“Si ens diuen fa nou mesos ens organitzem. Però amb una setmana, no saber encara quin horari hem de fer? Si ens obliguen que ens avisin amb més temps. Tots tenim família i una vida organitzada”, es queixa el Javier, que té les parades 174 i 175 on ven roba de dona de talles grans.  Segons els partidaris de no obrir més dies la clientela del mercat està acostumada a l’horari de sempre i no reclama més dies.

Encants de Sant Antoni oberts sis dies a la setmana

En canvi, alguns dels partidaris d’obrir sis dies, argumenten que en “ple segle XXI” és lògic que hi hagi més hores d’obertura, explica l’Ángel Cardiel, propietari de la sabateria Cardiel. Asseguren que des que s’ha inaugurat el nou edifici “la clientela ha crescut” i demanen poder treure “el màxim rendiment” a la gran inversió que han hagut de fer amb el trasllat. Reclamen que els que no vulguin ampliar l’horari comercial “no m’impedeixin a mi treballar”, diu una venedora que prefereix que no se la citi perquè no vol “més mala maror amb els companys”. Tots coincideixen en què la situació s’hauria d’haver resolt fa mesos, amb més mediació per part de l’Ajuntament, i defensen que cadascú pugui fer l’horari que vulgui.