Prop de 2.000 expositors mostren aquest cap de setmana a consumidors i usuaris que una altra manera d'entendre l'economia és possible. Ho fan a la 5a edició de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya que, segons els organitzadors, ha constatat un augment en l'oferta i la demanda alternatives en sectors com l'energia o les telecomunicacions. XAVIER PALOS, organitzador de la Fira d'Economia Solidària "Tota la indignació que en algun moment hi havia a les places, dons nosaltres estem ara recollint la indignació econòmica i d'un model econòmic i insostenible, l'estem recollint nosaltres" I a l'interior de la Fabra i Coats ho comprovem. Energia i Telecomunicacions centren les preguntes d'uns usuaris que cada vegada més, fugen dels models tradicionals. ALFREDO CANO, Som Energia "Hi han moments de més creixement, sobretot quan hi ha alguna malifeta per part de l'oligopoli o del govern" GEMMA ÚBEDA, EticomGuifi "O estan farts de les operadores pel tracte que tenen de les operadores que hi ha actualment al mercat" VÍCTOR ONCIN, Guifi.net "Fugen una mica del model de les 'Telco' tradicionals, i busquen quelcom més" La majoria del públic que s'ha acostat a la Fira, ho ha fet per curiositat i per informar-se. "A més he trobat idees que m'han semblat molt bones, no?" "Conec el tema de les cooperatives des del punt de vista de les assegurances; però també ni ha d'altres des de molt més solidàries des del punt de vista de l'estranger." Segons dades de la Generalitat, en els nou mesos d'aquest 2016 ja s'han creat a Catalunya el mateix nombre de cooperatives i empreses col·lectives que en tot l'any anterior.

Segons dades del Govern, aquest 2016 s’han inscrit 130 societats cooperatives —amb la nova llei el mínim de socis per crear-ne és de dos en lloc de tres—, mentre que durant tot l’any passat se’n van registrar 115. Segons el director general d’Economia Cooperativa i Tercer Sector, Josep Vidal, “les cooperatives suporten millor la crisi que les empreses convencionals”. Un motiu que pot explicar que, segons Vidal, “la gent busqui cada vegada més sistemes de construcció d’una economia diferent”.

Aquest context dibuixa un escenari optimista a la cinquena edició de la Fira d’Economia Solidària, que segons els seus organitzadors, ha experimentat “un augment tant en el nombre d’expositors com en el de visitants” des del primer any. Ho explica un dels organitzadors de la trobada, Xavier Palos, que a més, relata que “tota la indignació que en algun moment hi havia a les places, sobretot amb el model econòmic, l’estem recollint nosaltres“.

Més interès per les telecomunicacions i l’energia

A la fira d’aquest cap de setmana es pot comprovar que alguns dels estands que més consultes reben són els relacionats amb cooperatives de telecomunicacions o d’energia; sectors que, justament, són els que més queixes acumulen per part dels usuaris en les enquestes que elaboren les associacions de consumidors. En aquest sentit, hi ha quòrum a l’hora de descriure perquè a cooperatives com Som Energia, Eticom o Guifi.net els augmenta el nombre de socis: “Molts dels nostres nous socis arriben fugint del tracte que reben a les grans operadores, i una part ho fan també per consciència amb un model econòmic alternatiu”. De fet, segons detalla Alfredo Cano, de l’elèctrica Som Energia, “notem augments d’altes en períodes concrets, sobretot quan hi ha alguna malifeta per part de l’oligopoli o del govern, quan afavoreix les grans operadores”.

La Fira d’Economia Solidària serà a la Fabra i Coats de Sant Andreu fins aquest diumenge, amb prop de 2.000 expositors destinats a explicar, entre d’altres, que una altra economia —social, col·lectiva o sostenible— és possible.