La marxa de 800 quilòmetres entre Bilbao i Barcelona va començar el 17 de febrer i aquest matí ha arribat a les portes del Mobile World Congress. Els treballadors subcontractats per Movistar i els moviments socials que hi han participat, repartits en 80 relleus, han denunciat d’aquesta manera la situació de precarietat laboral i d’explotació que diuen que pateixen a les empreses que aquests dies són al congrés de telefonia.

La mobilització és una iniciativa de l’anomenada Marea Blava, formada pels treballadors d’empreses subcontractades per Movistar que el 2015 van mantenir una vaga durant dos mesos i mig, entre els mesos d’abril i juny. De fet, el recorregut no és casual. La ciutat de sortida, Bilbao, és on es va aconseguir que tots els treballadors autònoms que estaven subcontractats passessin a formar part de les plantilles estables de les empreses. I la ciutat d’arribada, Barcelona, és el lloc on se celebra el congrés de telefonia mòbil més important del món.

L’objectiu dels treballadors de Movistar ha estat el d’agrair les mostres de solidaritat que el moviment anomenat Compromís de les Escales va aconseguir durant la vaga, i també promoure la conscienciació dels ciutadans sobre els efectes positius que ha tingut la seva lluita laboral. Al llarg del recorregut han passat per 80 pobles diferents, on se’ls han unit grups de corredors solidaris de diverses entitats, que els han acompanyat durant un o més trams del camí.

El moviment preveu elaborar un documental sobre les condicions de vida i la precarietat laboral a què es veuen sotmesos en el seu dia a dia, per al qual estan acumulant donatius a través d’un sistema de micromecenatge.