L’assemblea de treballadors dels controls de seguretat de l’Aeroport de Barcelona-el Prat ha rebutjat la proposta laboral feta per la Generalitat i les vagues continuaran aquest mateix divendres. Després de vuit hores de votacions, 176 treballadors dels prop de 350 han decidit rebutjar la proposta de la mediació. Han estat setmanes d’hores de cues a les terminals que poden continuar aquest mateix divendres i a partir de dilluns, 14 d’agost, amb una vaga total.

L’assemblea de treballadors ha rebutjat la proposta de la mediació de la Generalitat, que va plantejar un increment de sou de 200 euros en 12 pagues i la contractació d’un centenar de treballadors més. Es tracta d’una proposta que Eulen va acceptar, i en el cas d’Aena, es va comprometre a mantenir les mateixes condicions fins al canvi de la concessió.

De fet, només dues persones han votat la proposta de la mediació d’entre el total de quatre que el comitè de vaga ha posat sobre la taula. La majoria de vots han estat per a la proposta que demanava un plus de 250 euros en 15 pagues —89 vots—, i per a la que plantejava 200 euros també en 15 pagues —82 vots—. La darrera proposta d’un plus de 250 euros en 12 pagues només ha rebut tres vots. Amb el rebuig a la proposta de la mediació, la vaga continua als controls de seguretat de l’aeroport. De fet, aquest divendres hi ha un nou dia d’aturades i continua encara en peu la convocatòria de vaga total a partir del 14 d’agost.

La consellera de Treball, Dolors Bassa, s’ha mostrat sorpresa amb el canvi en l’assemblea i ha criticat que no és “ni just ni lícit” que s’hagin presentat propostes fora de la mediació: “S’ha generat un escenari nou, mai vist”, ha dit. Per la seva banda, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat per a aquest divendres una reunió a la Delegació del Govern a Catalunya per estudiar la “nova situació” que, ha dit, s’obre davant una vaga total a partir de dilluns.

Un resultat previsible

Purificación Infante, membre del comitè de vaga, havia explicat que la seva previsió era que els treballadors rebutgessin l’oferta, a partir dels comentaris que han anat rebent en les últimes hores. Infante ha desmentit que en els últims dies hi hagi hagut més d’una desena de baixes mèdiques com havia denunciat l’empresa. Sí que ha confirmat que actualment hi ha una trentena de treballadors de baixa per “estrès”, però assegura que es van produir abans que comencessin les aturades.