El bloqueig d’empreses i Administració a desenes de convenis col·lectius que caduquen a l’estiu torna a provocar protestes a Barcelona. La d’aquest dijous és la dels treballadors del port de Barcelona, que es queixen que fa gairebé un any, Ports de l’Estat (el Ministeri de Foment) i els sindicats majoritaris CCOO, UGT i CIG van signar l’acord parcial per al tercer conveni col·lectiu de Ports de l’Estat. El document, però, va ser vedat pel Ministeri d’Hisenda, fet que pot deixar més de 5.000 treballadors dels ports espanyols sense conveni ni acords d’empresa a partir del 8 de juliol.

La situació, segons denuncien els sindicats, suposa eliminar un marc de relacions laborals que ha recollit més de 30 anys de negociació col·lectiva. Això obligaria que totes les autoritats portuàries tinguin com a única referència legal en les relacions laborals les normes de mínim dret necessari, en aquest cas l’Estatut dels Treballadors. Els representants dels treballadors denuncien que “la greu pèrdua de drets i condicions laborals” es produirà per la “manca de voluntat política” i adverteixen que “significa una manifesta provocació contra tots els treballadors” dels ports, ja que trenca la pau social.

En un comunicat enviat als mitjans de comunicació, els sindicats destaquen que el personal de l’Autoritat Portuària de Barcelona ha tingut en els últims quatre anys una pèrdua de més del 25% del salari i un 10% de reducció de plantilla, mentre diuen que el sistema portuari va tenir un benefici net de 200 milions d’euros l’últim any. Amb aquesta situació, els empleats han convocat dues hores d’aturada al port de Barcelona (de 7 a 9 del matí) i una concentració a l’entrada número 25 del Port de Barcelona (la rotonda del Morrot). Durant l’aturada, un grup d’uns 120 treballadors del Port de Barcelona ha bloquejat l’entrada de vehicles a la zona de creuers. El president del comitè d’empresa de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Antonio Clar de CCOO, ha advertit que si no es desbloqueja el conveni, els comitès d’empresa espanyols tenen previstos tres dies de tancades.

Fa uns dies el sector de transport de mercaderies va protestar pel mateix motiu, el bloqueig de la negociació dels convenis col·lectius, que els sindicats denuncien que moltes empreses estan portant a terme.