Fins i tot el secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), Taleb Rifai, ha advertit aquest dilluns a Barcelona que si la UE restringeix l’entrada de turistes russos, arran del conflicte de Crimea, hi haurà efectes “devastadors” en el sector. Rifai ha alertat del que pot suposar per ciutats com Barcelona perdre l’arribada de turisme rus.

Menys reserves

Un fet que ja és una realitat. Això diu Jordi Matas de Natalie Tours, el primer operador rus que treballa al nostre país. Ha assegurat a BTV que la davallada de reserves és d’un 19% a Catalunya respecte al 2013 i ha relacionat la baixada de demanda amb la devaluació del ruble prop d’un 30%. “Els turistes russos milionaris ja fa anys que no vénen aquí”, assegura Matas. Segons Matas, el turista rus que viatja a casa nostra és de classe mitjana i estalvia molts diners per gastar-los quan està de vacances, sobretot anant de compres. Un visitant molt llaminer pel sector perquè fa una estada mitjana d’11,7 dies als hotels.

El turisme rus es fixa en  altres destinacions

Matas afirma que el ciutadà rus està comprant paquets turístics per viatjar a Turquia i Xipre. Sobretot a Turquia, ja que molts operadors turístics russos són de propietat turca. Uns països que ofereixen unes “ofertes molt bones amb les que no podem competir”, afirma Matas. El representant de Natalie Tours ha demanat als hotelers que ajustin preus “abans que sigui massa tard” i ha denunciat que l’administració catalana no fa res quan les coses van malament. A més, ha reclamat al govern de la Generalitat que faci una campanya de publicitat al país d’origen per portar russos a Catalunya.

L’ACAV es manté a l’expectativa

L’Associació Catalana d’Agències de Viatges admet que hi ha preocupació en el sector, però que encara és d’hora per treure conclusions. “Hem previst un petit descens de turistes russos”, però hem d’esperar uns dies per veure com evoluciona la situació.

En la mateixa línia s’hi ha pronunciat Jordi Rabat, de la Joieria Rabat. Assegura que els russos arriben a la ciutat a partir de Setmana Santa i durant l’estiu. “Encara és d’hora” per dir que hem notat un descens de vendes de clients russos, però ja ho notarem. El propietari, però, ha afirmat que el seu negoci depèn molt poc de les vendes als russos ja que “només representen un 10% del total”.

El turisme rus, el que més creix a Barcelona

El visitant d’origen rus se se situa en la sisena posició del rànquing de nacionalitats. L’any passat van visitar la ciutat 233.823 persones provinents d’aquest país i va ser la nacionalitat que més va créixer, amb un 22%, respecte a l’any 2012.