Les causes són múltiples. D’una banda, la vaga de controladors aeris de l’Aeroport de Barcelona durant el mes de juny va ser un primer repte per al turisme. Poc després, actes vandàlics a elements turístics, com ara l’atac a un bus turístic, van contribuir a la inestabilitat. L’atemptat terrorista del 17 d’agost va ser un cop dur per a Barcelona i els hotels i comerços ho han notat. Finalment, la situació política a Catalunya ha reblat el clau.

Segons el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, el problema no és que succeeixi un fet concret, sinó la persistència dels contratemps. I ja s’han encadenat molts mesos d’incerteses per al turisme. “La preocupació de tothom era què passa a Barcelona, a tal nivell que els nostres representants als Estats Units ens han arribat a preguntar, sembla broma, si tenim una guerra a Barcelona“, diu Clos.

La situació és “realment molt preocupant” per al Gremi. Clos assegura que han perdut 7 punts d’ocupació hotelera i 9 euros en el preu mitjà de les reserves d’hotel. La davallada pot ser més continguda en els establiments més petits però en alguns hotels de més categoria arriba fins al 30 o al 40 % de pèrdua.

Els propers mesos no auguren una millora immediata. Les reserves per Cap d’Any són un 40 % menys que fa tot just un any. Davant d’aquesta perspectiva Jordi Clos ha demanat a la Generalitat i a l’Ajuntament que dupliquin el pressupost a la promoció turística. D’aquesta manera, explica, es podria començar a treballar per revertir la situació. Tot i que dubta de si cal fer-ho ara o esperar que passin les eleccions catalanes del 21 de desembre.