Els sectors que auguren un futur pitjor per al segon trimestre són la construcció i el comerç, mentre que només el sector de l’hostaleria considera que la situació podria millorar. De fet, la comarca de Barcelona és la zona en què aquest sector es troba en una situació menys negativa.

Si pel que fa  les perspectives de negoci, només el 8% dels enquestats creu que seran positives, en termes de facturació, els optimistes també són una minoria. Un 40% dels enquestats estima que les xifres seran més negatives que durant el primer trimestre de l’any.

En l’àmbit de les exportacions, la branca que preveu un futur pitjor és la d’activitats jurídiques i comptables, mentre que la nota positiva es troba al sector de la indústria, que preveu que siguin moderadament bones.

Primer trimestre negatiu

Les xifres del primer trimestre de l’any, que també s’inclouen a l’enquesta, van en la mateixa línia. La construcció i el comerç són també els que es troben en una situació més dolenta. La demanda interna, és a dir, el consum de les famílies i el nivell d’inversió, han baixat respecte al trimestre anterior (d’octubre a desembre de 2011). I en aquest sentit, encara que la demanda externa ha compensat parcialment aquestes dades, entre el gener i el març també han caigut les exportacions.

Pel que fa a la indústria, el tèxtil i la metal·lúrgia en són els més perjudicats. I a l’altra banda de la balança, l’alimentació és la que té un comportament menys negatiu.

El rescat no farà fluir el crèdit

Els economistes Oriol Amat, José María Gay Liébana i Guillem López-Casasnovas han coincidit a opinar aquest dilluns que el “rescat” a la banca espanyola no servirà per estimular el crèdit a empreses i famílies. En una taula rodona organitzada pel Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona, els dos experts han analitzat la crisi econòmica actual, marcada a Espanya pel crèdit de fins a 100.000 milions d’euros a la banca espanyola anunciat dissabte.

El professor de la UB José María Gay de Liébana ha afirmat que “el rescat no farà que el crèdit torni a fluir, ja que les empreses i les famílies no tenen marge per endeutar-se de nou“, segons un comunicat dels organitzadors. De la seva banda, el conseller del Banc d’Espanya Guillem López-Casasnovas ha augurat que els fons europeus “no seran suficients per reactivar el crèdit, tot i ser una condició necessària”.

En la mateixa línia, l’economista Oriol Amat, que és membre del consell de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), creu positiu el “rescat bancari”, però considera que cal acompanyar “d’un pacte d’Estat per realitzar les reformes estructurals que l’economia espanyola necessita”. D’una altra banda, Gay ha donat per fet que la UE i l’FMI imposaran “un sever control sobre les finances públiques” espanyoles a canvi d’aquesta línia de crèdit i ha augurat una pujada d’impostos, començant per l’IVA, i baixades de sous i acomiadaments a l’Estat i les autonomies.