Les botigues de 17 barris de la ciutat, les zones delimitades com a turístiques, han tornat a aixecar la persiana en diumenge. Ja ho van fer els dies 8, 15 i 22 de maig amb un seguiment desigual. La majoria de botigues del centre van obrir mentre que d’altres, com les que hi ha a l’entorn de la Sagrada Família, van dir que no els sortia a compte. La iniciativa ja es va fer al maig i forma part de l’acord assolit amb l’Ajuntament per obrir cinc diumenges fora del període estiuenc.

Sigui com sigui, aquest acord d’obertura comercial entre consistori, sindicats i associacions es va signar per traslladar els diumenges de comerços oberts fora de l’estiu. L’horari és de les 12 del migdia a les 8 del vespre en tots els barris de l’Eixample, Ciutat Vella i una part de Gràcia, Sants i Sant Martí.

Als comerços de barri no els surten els números

Un cop més, les botigues dels eixos turístics més allunyats del centre que també podien treballar, han optat per no fer-ho. Segons la Fundació Barcelona Comerç, aquest diumenge s’ha reproduït el patró dels tres diumenges d’obertura autoritzada de maig i la majoria d’establiments han decidit no treballar. La gran excepció ha estat de Creu Coberta on la Fira Medieval organitzada per l’eix comercial ha afavorit l’afluència de visitants, i també, de compradors.

L’entitat de comerciants insisteix que aquests diumenges d’obertura especial no són efectius fora de períodes especials de venda com la campanya de Nadal o les rebaixes.

Barcelona Oberta defensa més diumenges oberts

A l’altra cara de la moneda, Barcelona Oberta, una de les entitats que s’hi mostra a favor. L’associació, que representa els principals eixos comercials i turístics del centre, ha reclamat l’ampliació de més diumenges per poder captar demanda en períodes de menys consum. El president de l’entitat, Gabriel Jené, considera que cal publicitar l’obertura  en aquests dies perquè tingui èxit. Per això, des de l’entitat han creat la campanya “Barcelona Shopping Days”,  juntament amb Turisme de Barcelona. La intenció és donar a conèixer els diumenges de botigues obertes amb descomptes i serveis especials. Per als clients dels comerços adherits a Barcelona Oberta, a partir d’una despesa de 30 euros, tenen una hora gratuïta als aparcaments de SABA i BAMSA.

La iniciativa persegueix mostrar el comerç de proximitat i la singularitat de les botigues de barri fora del període de rebaixes. La campanya ha arrencat amb un punt de dinamització a la plaça de la Universitat però s’ampliarà arreu de la ciutat i inclou concursos, descomptes i obsequis.