Els comerciants han coincidit amb Trias en la VIII Convenció del Comerç de Catalunya, que s’ha celebrat a l’antic Mercat del Born. L’alcalde ha dit que l’Ajuntament pot obligar a preservar la decoració “però no impedir que una llibreria es converteixi en una botiga de moda. Crec que tampoc no ho hem d’evitar”, ha dit.

Trias ha dit que en moments de dificultat econòmica “és necessari seguir impulsant iniciatives que contribueixen a dinamitzar el comerç i la reactivació econòmica” i considera que el comerç de proximitat és “un sector clau” per a la recuperació econòmica de la ciutat.

Fi de les rendes antigues

La preocupació del comerç tradicional és en bona part pels canvis de legislació. La nova Llei d’arrendaments urbans, que entrarà en vigor el 31 de desembre de 2014, afectarà el 35,3% dels comerços barcelonins i gairebé la meitat dels de l’Eixample. Segons un estudi dels matixos comerciants, el 47,5% de botiguers amb un establiment de lloguer intentaran renegociar els contractes, amb els quals es posarà fi a les rendes antigues; el 5,5% assegura que canviarà de local i el 3,8% assegura que es veurà obligat a tancar el negoci. El perill és que el preu del lloguer es dispari i l’especulació posi fi a part del comerç singular de la ciutat.

Per mirar d’evitar que això passi, l’Ajuntament va aprovar per unanimitat revisar l’ordenança de protecció de patrimoni, amb l’objectiu de protegir els establiments emblemàtics de la ciutat. És la resposta que va obtenir al juliol la petició d’Unitat per Barcelona a la Comissió d’Hàbitat urbà. Amb l’aplicació de la Llei d’arrendaments urbans, el lloguer d’aquests comerços es pot multiplicar per 10. Amb aquesta qualificació, Barcelona podria blindar centenars d’establiments emblemàtics tal com han fet ja ciutats europees com París o Roma.