Segons l’informe presentat avui pel Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya, durant el 2012 a les joieries de tot el país hi va haver 283 robatoris, una mitjana de cinc a la setmana. La xifra és lleugerament inferior a la de l’any anterior, 288, però els joiers encara la consideren molt preocupant. A més, si bé el sistema d’alerta ràpida desenvolupat amb els Mossos d’Esquadra ha aconseguit reduir el nombre global de robatoris, el que creix ara són els atracaments amb violència i intimidació, és a dir, els que duen a terme els lladres armats i amb l’establiment obert. Els robatoris (sense violència) es van reduir de 151 a 134 i les estafes i furts, de 67 a 57.

Però la gran amenaça per al sector de les joieries i rellotgeries continua sent la caiguda de les vendes, que el 2012 es van reduir un 17%. És el cinquè any consecutiu que es redueixen, així que la facturació ja representa només el 44% de la de 2007. Els joiers asseguren que cada vegada es venen menys joies, més petites i més barates. I que aquesta tendència s’està accelerant en els últims mesos: la campanya de Nadal va ser un 22% més fluixa que la de 2011 i en el primer trimestre de 2013 ja s’apunta una caiguda de les vendes del 24%.

La crisi no afecta per igual totes les joieries: els grans establiments ben situats aconsegueixen mantenir la facturació gràcies a les vendes a turistes, mentre que les petites joieries dels barris són les que perden més clientela i, en molts casos, es veuen obligades a tancar. El comerç detallista augura una caiguda mitjana de les vendes del 8% per a aquest any, mentre que els fabricants i artesans preveuen un descens del 18% del volum de negoci.