L'Alfons sempre ha estat un enamorat de l'esport, però ara fa un any va decidir fer de la seva passió un negoci. El seu gimnàs pertany a una franquícia que obre els 365 dies l'any, els 7 dies a la setmana, les 24 hores del dia. ALFONS SANCHO, director d'Anytimefitness Poblenou: "Crec que apostar per l'esport a Barcelona sempre és un bon negoci i les xifres aixì ho diuen." És, potser, un dels exemples més clars de les últimes dades publicades sobre el sector dels esports a la ciutat. Amb més de 2.000 milions d'euros de facturació l'any i més de 1.800 empreses vinculades, és, en temps de crisi, un dels motors econòmics de la ciutat. També pel que fa a la creació d'ocupació amb més de 27.000 llocs de feina. I d'aquests més de 27.000 llocs de treball, 254 pertanyen a autònoms com l'Oriol que regenta aquesta botiga d'esports de barri de tota la vida i que està especialitzada en und els últims bums de l'esport, el Triatló. Oberts des de 1995, la botiga ha estat testimoni de la febre esportiva que s'està vivint a Barcelona. Juntament amb els seus clients, s'han anat especialitzant i ,si bé la crisi els ha canviat la manera de vendre, han aguantat molt bé el tipus. ORIOL QUERALTÓ, Esportíssim "Tenim més feina que no vol dir més facturació potser abans venia una persona i comprava 1.000 i ara venen 1.000 persones i compren 1." Amb tot, l'esport és un sector a l'alça. MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esport: "Hem -de tenir present la crisi econòmica que estem patint, afortunadament el fet que el món de l'esport continui creant empreses i llocs de treball és important." Es calcula que a Barcelona practiquen alguna mena d'activitat esportiva més de 600.000 persones.

La radiografia de l’estudi municipal posa de manifest que l’activitat del sector esportiu no ha parat de créixer en els darrers anys, ni tan sols en plena època de crisi. De les 1.892 empreses que hi ha actualment a la ciutat dedicades a l’esport, 1.250 es van constituir després de l’any 2000 (un 66%), i 416 després d’aquesta data, és a dir, en els anys més durs de la davallada econòmica. Actualment, el sector factura 2.075 milions d’euros a l’any, és a dir, 5,8 milions d’euros cada dia. Aquí hem de comptar tant les empreses, prop de 2.000, com les entitats, més de 2.500. Tot plegat dóna feina a 27.600 persones, a les quals cal afegir 254 autònoms.

Empreses i entitats petites, grans resultats

Segons el retrat robot que ha fet l’estudi, l’empresa d’esports barcelonina té quatre treballadors (de mediana) i una facturació de 284.000 euros anuals. Prop de la meitat, un 42%, es dediquen a activitats esportives d’entrenament i gimnàs, mentre que un 26% ho fan al comerç d’articles esportius, indumentària i complements. En total, les empreses gestionen 1.275 milions d’euros i hi treballen 12.300 persones. Pel que fa a les entitats, la majoria són petites, amb 80 socis de mediana, cinc treballadors i 10 voluntaris. La xifra final, però, és gran: el món associatiu gestiona 800 milions d’euros i dóna feina a 15.300 persones.

Per la tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, l’estudi posa de manifest que es tracta d’un “sector molt important”. Tot i que no hi ha dades del volum de negoci que representa per a la ciutat durant la presentació s’ha comparat l’actitivat econòmica esportiva amb el pes que pot tenir el sector editorial català o el de les tecnologies mòbils sense fils. L’estudi no inclou les dades del RCD Espanyol, perquè el club no té la seu social a Barcelona. “Políticament haguéssim volgut que hi fos” ha assegurat Fandos, però “l’estudi havia de ser rigorós”. De fet, la tinent d’alcalde creu que un segon pas seria ampliar l’estudi a tota l’àrea metropolitana.

665.000 barcelonins fan esport regularment

L’estudi també conclou que hi ha 665.000 barcelonins de més de 18 anys, i 120.000 escolars d’entre 6 i 18, que fan esport regularment. D’aquests, n’hi ha 67.500 que estan federats. També creix els que participen en activitats esportives populars. De fet, 360.000 persones reconeixen que practiquen activitats a l’aire lliure, com caminar, córrer o anar amb bicicleta.