L'Escola Superior de Medicina Tradicional Xinesa de Barcelona ja té més de 1.000 estudiants que volen aprendre les tècniques d'aquesta modalitat mèdica. Es tracta d'un centre que està vinculat a les universitats xineses però que també té molts alumnes catalans. XINYUE CALDUCH Escola Superior de Medicina Tradicional Xinesa L'acord de la Generalitat amb el Govern xinès també farà que es creï un màster per a metges interessats en aquesta branca, que s'impartirà a la Universitat de Barcelona i la Pompeu Fabra. La metgessa i professora Ma Hong Yan és conscient que aquí cal cohabitar amb la medicina convencional, i creu que són totalment compatibles. MA HONG YAN metgessa i professora L'obertura d'aquest gran centre mèdic i de l'ensenyament superior aniran de la mà amb actuacions de la Generalitat en l'àmbit de la recerca, la cultura i la regulació d'aquestes pràctiques.

El que encara està pendent de determinar és on s’ubicarà aquest centre, que serà el primer d’aquestes característiques que s’obrirà fora del continent asiàtic. Per fixar-lo, una delegació del consorci xinès s’instal·larà provisionalment a la seu d’ACCIÓ, des d’on començaran a treballar per engegar el projecte. Tampoc no s’ha concretat quin cost tindrà la inversió. L’acord, signat després de dos anys de negociacions, preveu impulsar la medicina xinesa al continent europeu des de cinc àmbits d’actuació: ensenyament superior, sanitat, cultura, regulació i recerca.

Per la Generalitat, és una oportunitat per captar talents internacionals, tant professionals de la medicina xinesa com altres metges que s’hi vulguin especialitzar. Precisament amb aquest objectiu es crearà un màster oficial al qual podran accedir tots aquells doctors que estiguin interessats en aquesta branca mèdica, que començarà impartir-se al setembre d’aquest 2016. Es farà en col·laboració entre la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Medicina Tradicional Xinesa de Pequín. Segons els impulsors del projecte, això comportarà l’arribada a Catalunya de nous estudiants internacionals.

L’impuls de la medicina tradicional xinesa es complementarà també amb la creació de noves línies de recerca mèdica relacionades amb aquest àmbit, que es duran a terme a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). L’objectiu, segons han explicat, és aplicar el coneixement científic occidental per validar els principis i aplicacions de la medicina tradicional xinesa. Tot plegat, segons els responsables d’ACCIÓ, servirà també per impulsar indústries catalanes com, per exemple, farmacèutiques.

D’altra banda, es crearà un centre cultural que faci difusió d’aquest tipus de medicina mil·lenària i s’obrirà un institut d’assistència i suport en el reconeixement i l’ús de les herbes utilitzades en medicina tradicional xinesa a Catalunya. Igualment, s’estudiarà com es pot adaptar la regulació catalana a les pràctiques d’aquests tractaments.

Fins ara, medicina xinesa era un títol propi

En el mapa acadèmic actual, la medicina xinesa està considerada com un títol propi (i, per tant, no oficial) que es pot estudiar, per exemple, a l’Escola Superior de Medicina Tradicional Xinesa. Es tracta d’un grau de quatre anys, en què es combinen els estudis de ciències de la salut amb les tècniques específiques de la Xina. Actualment, aquest centre té més de 1.000 alumnes i també hi atenen pacients que vulguin tractar-se amb aquest mètode.

Per Ma Hong Yan, metgessa i professora de l’Escola, una de les diferències fonamentals entre la medicina occidental i la xinesa és que, en la tradició oriental, la mateixa patologia pot tractar-se de manera diferent en cada pacient, ja que no tothom té exactament els mateixos símptomes. En aquest sentit, remarca que l’objectiu és tractar l’arrel del problema, no només la simptomatologia que tingui cadascú.