El preu de l’habitació, pels núvols

Tant el 2015 com el 2016 han estat els millors anys per al sector hoteler a Barcelona. Ho confirma la dada que situa el preu mitjà de les habitacions d’hotel a la ciutat en els 138,94 euros i que pel Mobile World Congress es dispara fins als 360 euros. Es tracta d’un dels preus més alts d’Europa i força allunyat dels 110 euros de Madrid. Aquesta tendència ha d’anar en augment el 2017; l’informe presentat avui parla d’uns 5 % d’encariment. Amb la posada en marxa del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics, el PEUAT, que regula l’obertura de nous establiments hotelers a la ciutat, es calcula que això farà augmentar encara més els preus.

L’efecte PEUAT

Tot i això l’informe també estudia l’augment dels beneficis que estan obtenint els hotels situats fora de Barcelona, que se situa en un 13,6 %. Aquesta situació podria anar en augment gràcies a l’entrada en funcionament del PEUAT i podria atreure més inversió hotelera en ciutats com Badalona o l’Hospitalet.

L’ocupació s’estanca

Les xifres d’ocupació hotelera, que ja són molt altes a Barcelona, 76,7 %, no haurien d’augmentar gaire més, al voltant d’un 1 %. Sobre els temuts efectes del Brexit, les consultores de l’informe apunten que el turisme britànic baixarà un 2 % perquè amb la sortida del Regne Unit de la Unió viatjar a Espanya els sortirà un 15 % més car. Aquesta baixada es preveu que es podrà equilibrar amb el turista nord-americà, que, apunta l’informe, valora positivament la sensació de seguretat que es respira a Barcelona en comparació amb altres capitals europees com ara París o Brussel·les, que han vist baixar l’activitat hotelera un 13 i 18 % respectivament.