El comerç de Gràcia vol convertir el 12 de maig en el Dia del Petit Comerç. I per aconseguir-ho ha escollit la figura de Sant Pancraç per promocionar la festa. Tradicionalment era costum regalar una figureta d'aquest sant quan s'obria una botiga. Era símbol de salut i prosperitat. VICTÒRIA IBARS, comerciant del carrer de Verdi "Com hi ha el Dia del Llibre, el Dia de la Mare, doncs nosaltres també volem tenir el Dia del Petit Comerç. Sant Pancraç és un sant que totes les botigues, de la gent que té més tradició, sempre l'ha venerat, llavors nosaltres hem volgut recuperar aquesta tradició i hem fet un Sant Pancraç una mica diferent." JORDI CRISTÒFOL, Unió de Botiguers de la Travessera de Gràcia - Casc Antic "Les botigues xineses van posar de moda el gat que belluga el braç, que també fa una funció, com el Sant Pancraç, que atreu la sort, són coses que fan gràcia i llavors fa que tapi les nostres tradicions, que sigui també el potenciar el petit comerç." Els botiguers han començat una recollida de signatures per instaurar el Dia del Petit Comerç. Aquesta iniciativa, que neix a Gràcia, s'ha estès per tot el territori. Aquest 12 de maig ha estat una prova pilot. S'han fet adhesius, globus i promocions que duraran fins al 30 de maig. DAVID RODRÍGUEZ, Unió de Botiguers de la Travessera de Gràcia - Casc Antic "Les grans superfícies tenen molts diners per muntar el que vulguin, poden muntar un espot publicitari i nosaltres, les associacions, hem de reinventar-nos sempre i aquest és un dia realment per reivindicar el comerç." Les botigues de Gràcia ja fa un any que ha començat a treballar en la plataforma El Gran Moviment del Petit Comerç. JAUME GAIXAS, director creatiu de l'agència de comunicació Cromek System "El gran moviment, com ho diu la paraula, va començar també l'any passat amb el Black Friday Barcelona que vam fer ballar més de 40 comerços d'aquí de Gràcia, i a més a més, amb el flaixmov que vam organitzar també a la plaça de la Vila. Llavors, com que tot era un moviment i era un moviment de comerços, un moviment de botigues, un moviment de gent, va ser el gran moviment que va arrencar com a plataforma." A través d'aquesta associació els botiguers volen aglutinar el comerç de barri, potenciar-lo i fer-lo més atractiu.

Els botiguers de Gràcia han gestat la idea de dedicar un dia al comerç de proximitat. El Sant Pancraç Day és la prova pilot d’aquesta reivindicació i ja s’ha estès per altres barris de la ciutat. De moment, ja s’hi han sumat l’eix de Creu Coberta, el Mercat de Sant Gervasi, i botigues de Nou Barris o el Poblenou.

Segons l’agència Cromek System, en la darrera edició del Black Friday es van adherir uns 400 comerços, una xifra que esperen igualar amb el Sant Pancraç. A més, els comerciants han engegat una recollida de signatures per fer un lloc al calendari al Dia del Petit Comerç.