El Parlament ha aprovat un decret de regulació dels horaris comercials, amb 19 vots a favor -els de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA- i dos vots en contra -els del PP-. El govern central vol recórrer al Tribunal Constitucional per evitar que el govern de la Generalitat impulsi una legislació pròpia.

Segons el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Mena, la normativa que s’ha aprovat al Parlament busca “preservar el model comercial català”, amb presència important del comerç de proximitat. De fet, el decret llei ha estat consensuat amb la majoria d’associacions comercials, ajuntaments i sindicats. D’aquesta manera s’ha aprovat que el màxim d’hores setmanals d’obertura comercial és de 72 i es permet obrir vuit diumenges o festius a l’any. Queden al marge d’aquesta normativa els establiments d’alimentació amb una superfície de fins a 150 metres quadrats.

La normativa del reial decret del Govern espanyol incrementa les hores setmanals d’obertura comercial de 72 a 90  i augmenta els festius de vuit a 10. Segons Mena, aquesta iniciativa no està relacionada amb un increment de les vendes, perquè la demanda interna està molt debilitada. A més, també apunta que la legislació del govern central “desvirtua” el concepte de rebaixes, que actualment es limita a dues campanyes l’any, així com els conceptes de saldos, promocions i ofertes.