El Mercat de Sant Antoni no obrirà fins que no se n’hagi reurbanitzat l’entorn. El consistori calcula que, a les portes de l’última fase d’obres, l’estrena de les instal·lacions serà la primavera del 2018, pels volts del mes d’abril. Els projectes sobre els quals s’està treballant actualment inclouen propostes que, segons l’Ajutament, sorgeixen dels pactes a què s’ha arribat amb els veïns.

Un dels aspectes que més debat ha suscitat és la proposta d’ubicar el Mercat Domincal del Llibre en tres marquesines fixes que envoltarien el Mercat de Sant Antoni i una quarta de retràctil, prevista al carrer del Comte d’Urgell. És precisament aquesta última instal·lació la que no va ser ben rebuda pels llibreters, que van amenaçar de portar el cas als tribunals. Segons el consistori, però, l’associació de comerciants va ratificar aquest dimarts en assemblea el model proposat. Des de l’inici de les reformes al mercat, ara fa sis anys, el Mercat Dominical del Llibre ocupa una carpa provisional al carrer de Comte d’Urgell.

El govern municipal va reiterar al març que la inauguració del mercat havia d’anar acompanyada, com a mínim, de la pacificació de la cruïlla que formen el carrer del Comte Borrell i el de Tamarit al voltant del mercat. Aquesta proposta segueix el seu curs i, de fet, es preveu que es dugui a terme en la primera fase de les obres. Dos trams de l’illa de l’Eixample es transformaran en zones de trànsit pacificat, i també la cruïlla formada pels mateixos carrers, que serà una nova plaça per “acollir actes i trobades ciutadanes”.

També en la primera fase es preveu recuperar quatre espais públics: els antics patis del mercat, que en el passat s’utilitzaven com a magatzems. Amb la reforma del mercat, els magatzems es traslladen al subterrani, de manera que aquests quatre patis queden alliberats. A la segona fase d’obres s’ampliarà el perímetre exclusiu per a vianants als trams restants dels carrers del Comte Borrell, fins a Floridablanca, i de Tamarit, fins a Viladomat.