Vist l'estat del cel, aquest matí molts turistes han canviat la crema solar i la tovallola per les bosses i els centres comercials. De fet, aquesta ha estat la tònica general d'un mes d'agost bastant atípic. La pluja i el mal temps s'ha traduït en més clients per a les botigues. A moltes botigues, la roba d'estiu comparteix aparador amb les primeres peces de la col·lecció de tardor. Una estratègia pensada, bàsicament, per als turistes. Sobretot, pels que vénen de països on el fred arriba abans. MARTA GARCIA, dependenta "Vienen turistas a comprar prendas de abrigo porque en sus países ya empieza a hacer frío..." Aquest estiu, la Confederació de Comerç confia a vendre durant les rebaixes entre un 3 i un 4% més de roba que altres anys. Uns bons resultats que s'expliquen, entre d'altres, perquè pels turistes, Barcelona s'ha convertit en una ciutat de compres. IVETTE ILLA, dependenta "Se ha notado. Sobre todo turistes que se han encontrado con un cambio de tiempo y se han tenido que comprar ropa. También los que buscan prendas de la nueva colección." I això cal sumar-hi que és el primer any en què les botigues del centre poden obrir els diumenges. ANTONI FUREST, representant de la Confederació de Comerç "Poder obrir al centre és molt positiu perquè hi ha molta afluència de públic i la mesura està pensada, sobretot, per a ells, que són els clients principals." Segons la notmativa, els diumenges, les botigues han de tancar a les sis de la tarda. Diuen els comerciants, però, que és massa d'hora perquè és just quan els turistes surten de la platja i van al centre a passejar. Per això ja han demanat que s'ampliin els horaris. De moment, però, encara no hi ha hagut resposta per part de l'administració, que és qui ho ha d'autoritzar.

En els últims anys, Barcelona s’ha consolidat com un destí de compres per a molts dels turistes que vénen a la ciutat. Segons els comerciants, aquesta tendència ha pujat aquest estiu arran del mal temps. Zones com el Portal de l’Àngel o el carrer de Pelai s’han omplert de visitants que aprofiten les rebaixes per comprar. Però també per emportar-se peces de cara a la temporada de tardor i hivern. De fet, a molts aparadors ja s’hi poden veure jaquetes i abrics, una estratègia orientada, sobretot, als turistes que vénen del nord d’Europa, on el fred arriba abans.

La Confederació de Comerç de Catalunya espera incrementar les vendes entre un 3 i un 4% de cara a aquest estiu. Uns bons resultats que -segons ells- s’han aconseguit també gràcies al fet de poder obrir els diumenges. La mesura ha beneficiat, sobretot, les grans cadenes, que són les que tenen més afluència de clients.

Segons la normativa, les botigues han de tancar els diumenges a les sis de la tarda. Per als comerciants és massa d’hora perquè és just quan els turistes baixen al centre de Barcelona per comprar. Per això demanen poder allargar els horaris. De moment, l’administració, que és qui ho ha d’autoritzar, encara no s’hi ha pronunciat.