Durant més de quatre anys, Rosa Cardona ha buscat possibles successors per fer-se càrrec d’El Ingenio. Atès que els contactes amb particulars no han resultat, aquest dimecres ha decidit penjar el cartell de liquidació d’estoc per jubilació. La mestressa d’aquest comerç emblemàtic del carrer d’en Rauric reconeix que s’ha posat com a termini fins a finals d’any per vendre tot el gènere i, si no ha arribat cap oferta per al negoci, abaixar la persiana.

A més de la Rosa, a El Ingenio treballen tres persones més. Una d’elles és l’Agustí, que treballa a l’obrador on es creen els capgrossos. Les figures de la botiga estan patentades i s’elaboren de manera artesanal. L’establiment també és conegut per la varietat d’articles de broma i festa, perruques i material de malabars i circ.

El Ingenio, un establiment emblemàtic de gran interès

El catàleg del pla especial de protecció de comerços emblemàtics classifica El Ingenio i 31 negocis més com “establiments de gran interès”. Així doncs, pel seu valor patrimonial, el local s’ha de conservar integralment. En aquest sentit, Rosa Cardona defensa aquesta protecció i afirma que “sóc la primera que no vull que se’n toqui l’estètica”.

El Ingenio es va fundar el 1838. Quan l’avi de Rosa Cardona se’n va fer càrrec als anys 20, va intentar continuar amb la venda de figures de sants, activitat a què es dedicava. Però en veure que el negoci no funcionava, va decidir recuperar l’essència original de la botiga: els articles de festa.