No sempre és habitual que els més petits de la casa estiguin entretinguts en un restaurant. Tenir material per dibuixar, un espai d'oci amb un mag i, fins i tot, un pallasso, són alguns dels consells que dóna el Gremi de Restauració per facilitar l'estada i fer-los sentir com a casa. ÀLEX FERNÁNDEZ, pare "Des que tenim els peques que busquem restaurants que tinguin guarderia o monitors, sinó no et deixen dinar." Per primer cop, en aquest restaurant s'ha posat en pràctica les recomanacions del Gremi de Restauració. A partir del mes vinent, una seixantena de restaurants s'uniran a la iniciativa. La valoració de la prova pilot és positiva. VICTÒRIA GARCIA, cap de comunicació Grup Xàtiva "Sabem que tothom ha estat molt content, que volen tornar i ja hi ha persones que pregunten quan poden venir a gaudir d'una experiència similar." PERE CHIAS, president del Gremi de Restauració "Hem tingut una gran acollida, molta predisposició per part de la restauració. Perquè hi ha establiments que per la seva ubicació, perquè obren els festius, encaixaven amb tot això." Però no tot és l'animació. Detalls com el nom dels plats del menú infantil, també són importants. El que tradicionalment és un plat de macarrons, ara se'n diu "Els macarrons que Harry Potter cuina a l'escola Howarts amb la seva vareta màgica". Cal que el nom sigui atractiu i ampliar l'oferta del menú infantil amb plats menys típics. ÀLEX LÓPEZ, gerent del Grup Xàtiva "Que es trobin a gust, perquè el restaurant és un lloc per compartir en família." Tot i això, encara hi ha algun aspecte per polir, com tenir una vaixella infantil.
La guia vol que els restauradors diversifiquin el públic que visita el seu establiment i que les famílies gaudeixin de l’oferta gastronòmica perquè moure’s amb infants no suposi cap tipus d’impediment ni molèstia. El director general del gremi, Roger Pallerols, ha afirmat que hi ha un “buit” a la ciutat en aquesta matèria i per això s’ha elaborat aquesta guia. Una de les recomanacions que es fa és que els àpats siguin variats i que no se centrin únicament en un menú infantil. Per exemple, s’aconsella que els restaurants puguin donar racions més petites de diversos plats i també un menú de bebè amb farinetes casolanes i postres. La guia també recull disposar de material adaptat per a nens, com els canviadors o vaixelles infantils, facilitar que puguin escalfar-se biberons o menjar que hagin dut les famílies i que hi hagi tauletes amb jocs educatius o televisió amb programa infantil.
El Gremi de Restauració de Barcelona havia encarregat prèviament un estudi per conèixer quines preferències tenen les famílies a l’hora d’escollir restaurants i els aspectes que més en valoren. Les prioritats, segons l’informe, són la comoditat i que pares i fills es trobin “com a casa”.
Una guia amb restaurants “profamílies”
Aquest cap de setmana el gremi fa un prova pilot en un restaurant del Grup Xàtiva a la ciutat. Aplicaran totes les recomanacions que fa la guia per veure l’acceptació que tenen entre el públic. La següent acció que farà l’entitat és editar una altra llista amb els restaurants “profamília” que siguin més còmodes per anar-hi amb nens.