Ja fa tres mesos que es va materialitzar el Brexit. És a dir, que el Regne Unit va sortir de la Unió Europea. La decisió política no només ha afectat els britànics, sinó que ha tingut conseqüències arreu de món, també a Barcelona. Els productes i les mercaderies que provenen del Regne Unit han de passar controls que abans no calia —per la lliure circulació— i això ha tingut un efecte directe en l’entrega d’expedicions, tant d’aliments com, en el cas que veurem a continuació, de llibres provinents de l’illa britànica. En molts casos el preu del transport ha incrementat i el cost de passar la duana és elevat.

Comandes que deambulen a la duana

La llibreria Come In, especialitzada en llibres en anglès i situada al carrer de Balmes, abans que es fes efectiu el Brexit rebia les comandes en un període d’entre tres o quatre dies, ara poden trigar més d’una setmana i, en el pitjor dels casos, algunes expedicions es perden a la duana. A més, segons explica un dels propietaris de la llibreria a betevé, Daniel González, el preu del transport gairebé s’ha duplicat. “Si abans 70 kg costaven 40 euros, ara en costen 70”. I a tot això s’hi afegeix el cost per passar la frontera, que representa entre un 9 i un 12 % sobre el valor de la factura.

Estem intentant buscar proveïdors a l’Europa continental. Algun proveïdor (britànic), dedicat al text, ha muntat magatzems a Bèlgica i els Països Baixos per no tenir el problema de la duana
Daniel González, llibreria Come In

És una de les solucions que esmena González que han trobat perquè el client no noti el retard ni l’increment de preu, tot i que en els darrers tres mesos ja n’han perdut algun.

Controls sanitaris en aliments

Les conseqüències d’aquest divorci amb la Unió Europea no només implica retards en l’entrega de comandes a les llibreries, també ha afectat la lliure circulació de productes alimentaris. En primera persona ens ho explica un dels venedors de la botiga d’alimentació A Taste of Home, al carrer de Roger de Llúria, on venen productes d’Anglaterra i d’Holanda. Per Setmana Santa, per exemple, no els va arribar cap ou de Pasqua provinent del Regne Unit. En arribar al port de Santander els van confiscar, ja que determinats productes, sobretot els que provenen de l’animal, han de passar controls sanitaris. “Productes com la carn i la llet requereixen de més documentació per passar la frontera, és més difícil de rebre’ls i, conseqüentment, més car”, apunta en David, el dependent de la botiga.