classe escola bressol

Les mestres substitutes de les escoles bressol de la ciutat, agrupades dins de la Plataforma Substitutes IMEB en Lluita, estan indignades amb dues clàusules noves que l’Ajuntament ha inclòs en els contractes. Segons afirmen en un comunicat, són dues clàusules que anteriorment no apareixien i que consideren abusives. La primera, remarca que la seva tasca ha de ser presencial per les característiques de la feina i, la segona, que en cas de tancament per la situació sanitària “quedarien sense justificació la necessitat i la urgència que ha originat la substitució del titular”. Això, segons afirmen, comportaria una rescissió del contracte si hi hagués un segon confinament.

Educadores substitutes des de fa anys

Segons han explicat en el comunicat, moltes de les treballadores afectades, tot i ser substitutes, “tenen triennis d’antiguitat”, perquè diuen que “fa 11 anys que no es convoquen oposicions”. Expliquen que moltes estaven aturades des del març, quan van tancar les escoles, i que “es van reincorporar a treballar el mateix dia que van rebre la trucada de l’IMEB”.

Per tot plegat, afirmen, que “és un fet gravíssim” que s’inclogui aquesta clàusula en els contractes. D’una banda, perquè han signat un document sense saber les condicions laborals prèviament i, de l’altra, perquè les deixa “en una situació de més precarietat laboral i d’incertesa absoluta”. En l’escrit afirmen que en cas de tancament de les escoles bressol, tampoc no tindrien dret a un ERTO. Creuen, a més, que els clàusules són “una falta de respecte absoluta cap al col·lectiu” perquè pressuposen que la seva tasca “recau únicament en l’atenció directa a l’aula” i creuen que això no és així.

L’Ajuntament defensa que la mesura és legal

El consistori ha explicat a betevé que les educadores substitutes són nomenades com a personal funcionari interí per substituir transitòriament (no durant tot el curs) una educadora titular d’escola bressol que, per motius com ara una baixa per malaltia, permís per maternitat, reducció de jornada per cures familiars, etc., no pot anar a treballar durant un temps. Afegeix que en cas que calgui tancar l’escola bressol, la normativa no permet justificar que existeixi una necessitat “urgent i inajornable perquè una substituta desenvolupi les funcions pròpies de l’educadora titular”.

Tot i això, l’Ajuntament recorda que en cas que un o diversos grups bombolla haguessin de fer quarantena per un cas de covid a l’escola (com en el cas de l‘EBM Gràcia), això no comportaria haver de tancar el centre i, per tant, la mestra substituta continuaria amb el contracte vigent.