L’art pot ser una alternativa de regal de cara a Nadal. I si a més implica impulsar el reciclatge, encara té més valor. El Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya (Drap Art) fa més de 12 anys que mostra l’art reciclat, fet a partir de residus i objectes. El CCCB acull fins al 3 de gener el festival, dins del qual s’han programat també altres activitats. Aquest cap de setmana i el del 2 i 3 de gener s’hi fa la Fira d’Art, Disseny i Artesania. Però la presidenta del Drap Art, Tanja Grass, deixa clar que no és ben bé una fira d’artesania sinó que el que s’hi pot trobar és el denominat petit objecte decoratiu. Els “makers” són les persones que han fabricat un tipus de peça decorativa i han volgut vendre el seu producte a la fira.

Són objectes divertits i sobre tot originals, com ara penjolls fabricats a partir de xips. El seu “maker” necessita una hora per fer-ne un i no és un procés senzill: cal l’ús de màscares per precaució. També hi ha polseres fetes amb llaunes i xapes de beguda, i joguines en forma de robot fetes amb taps, entre molts altres productes curiosos que, a més, es venen a preus molt econòmics. Tot i que la majoria d’objectes a la venda són petites peces decoratives o complements, també hi destaquen alguns mobles extravagants fets amb maniquins.

El Mercat d’Il·lustració Aplicada (MIA) s’estrena aquest any. Comparteix amb el Drap Art el valor de vendre productes fets a mà a bon preu i com alternativa al consumisme. El MIA té lloc aquest dissabte a l’Hangar, dins de l’antic recinte de Can Ricart, en el marc de les Jornades d’Il·lustració de Catalunya que organitza cada any l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC). El president, Miguel Gallardo, considera que l’art és més divertit que els típics regals que es sol fer la gent. La gerenta de l’APIC, Gemma Cortabitarte pensa que la societat no coneix prou bé que la il·lustració està present a molts llocs, no només als llibres, a la publicitat i a la premsa, sinó que també a molts productes de la vida quotidiana com ara trencaclosques, cortines de bany, estovalles i samarretes entre d’altres.

A més de reciclatge i il·lustració, aquest cap de setmana també es poden trobar obres d’artistes emergents en la tercera edició del mercat Dress Your Wall, a la galeria Miscelánea del Raval, on es pot adquirir obra original i seriada d’un centenar d’artistes. I aquest dissabte els tallers de la Fàbrica Lehmann, al carrer del Consell de Cent, obren les seves portes als visitants per vendre directament les seves creacions de joieria, art, llibres i ceràmica creativa, entre d’altres. A més, avui, el pati d’aquest antic espai industrial de la Nova Esquerra de l’Eixample acull altres creadors que ofereixen els seus productes, a més de música i oferta gastronòmica.

Però el mercat de disseny més ampli que se celebra aquests dies a la ciutat és al Disseny Hub i es diu DesignMarket. Hi ha més de 130 expositors seleccionats per l’Associació de Disseny Industrial (ADI-FAD), que des de fa quatre anys organitza aquest mercat de creadors actuals, marques, dissenyadors i tots aquells productes que destaquen per la qualitat del seu disseny, des de roba o joies fins a objectes de decoració o per a la llar.

A la terrassa exterior del Disseny Hub hi ha cinc furgonetes de menjar, també de disseny, que ofereixen des de xurros fins a shushi. I el DesignMarket també s’apunta al combat del consumisme amb una zona anomenada Restart Party, on uns tècnics ajuden i ensenyen als assistents a reparar els seus aparells espatllats.