Dormir a Barcelona val de mitjana més de 90 euros i de cara a l'any que ve encara podria ser més car. Són dades de la consultora Magma Hospitality que, en un esmorzar amb la premsa, ha situat l'increment de preus en un 10 % des d'inici de 2016 i pronostica que el 2017 seguiran pujant igual. Un dels factors que contribuirà a aquest increment és, segons la consultora, la moratòria en la concessió de llicències hoteleres. Asseguren que arran d'això cada vegada es construeixen menys hotels a la ciutat i en posen xifres: el 2016, diuen, se n'han projectat cinc, el 2017 dos i el 2018 només un. Com que el nombre de turistes, en canvi, no para de créixer, els preus auguren que s'elevaran. Afegeixen, a més, que hi ha inversors que comencen a tirar enrere determinades inversions a la ciutat. BRUNO HALLÉ, soci director de Magma Hospitality Consulting "Ens estem trobant que sí, que hi ha inversors que tenien Barcelona com a projecte d'inversió hoteler i que s'han trobat que els projeces són massa complexes, que els preus dels actius immobiliaris estan pujant cada dia i que no se'ls dona cap tipus de seguretat a l'hora de la compra, per tant, estan avaluant i han fet inversions en altres ciutats." Són llocs on la compra dels mateixos hotels no és tan cara com a Barcelona, on asseguren que ha pujat fins a un 40 % en cinc anys. Conseqüència d'això, creix el nombre d'hotels a la perifèria, sobretot a l'Hospitalet de Llobregat.

Les previsions les ha fet aquest dimarts la consultora Magma Hospitality Consulting, que apunta que els preus de les nits d’hotel podrien créixer el 2017 entre un 10-12 %. Això, diuen, és per la llei de l’oferta i la demanda, ja que si bé d’una banda s’estan construint menys hotels, de l’altra els turistes segueixen arribant amb dades de rècord. De fet, l’ocupació hotelera també ha crescut en el mateix període entre un 5 i un 6 %. Per il·lustrar la previsió d’increment de preus donen un exemple: si el 2016 hi havia projectats cinc hotels a la ciutat, el 2017 en són dos i el 2018 només un, mentre que arriben cada vegada més turistes a l’aeroport de Barcelona-el Prat.

La davallada en la construcció d’hotels és conseqüència directa, diuen, de la moratòria en la concessió de llicències posada en marxa mentre no s’aprova definitivament el Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT). Una disminució que s’equilibra amb l’increment del nombre de projectes a la perifèria, sobretot a l’Hospitalet de Llobregat. A més, diuen que la moratòria ha ajudat a disparar també els preus dels mateixos hotels, que ara valen fins a un 40 % més que fa cinc anys. Per això, la consultoria alerta que hi ha inversors que desisteixen de tirar endavant projectes a la ciutat. Segons el director de Magma Hospitality Consulting, Bruno Hallé, “hi ha inversors que tenien Barcelona com a projecte d’inversió hoteler i que s’han trobat que els projectes són massa complexos, que els preus dels actius immobiliaris estan pujant cada dia i que no se’ls dóna cap tipus de seguretat a l’hora de la compra, per tant, estan avaluant i han fet inversions en altres ciutats.”

Per il·lustrar les complicacions amb què es troben els inversors a Barcelona assenyalen l’hotel de les Drassanes del port, que l’Ajuntament vol aturar. La mateixa consultora també estan detectant que, amb l’encariment del preu de les habitacions d’hotel, hi ha turistes que no es poden permetre pernoctar a la ciutat i opten per fer-ho en hotels dels entorns per acabar venint igualment a passar el dia a Barcelona.