El barri del 22@ s’està repensant i per operar aquest canvi els partits polítics, les empreses i els veïns del barri van arribar a un pacte el 2018 sobre el futur del districte tecnològic. Per poder tirar endavant aquest projecte de ciutat l’Ajuntament ha proposat ara establir un període de moratòria de quatre mesos per a les noves oficines. Empreses i veïns, però, en discrepen.

Arriba tard

Segons l’Associació de Veïns del Poblenou, a través del seu portaveu, Albert Badenes, ja havien demanat aquesta moratòria a l’Ajuntament ara fa un any i creuen que arriba tard, de manera que tem que sigui molt difícil relligar els interessos dels residents amb els de les empreses. Badenes apunta, a més, que la moratòria de quatre mesos és completament insuficient per afrontar un projecte d’aquesta magnitud.

Un 22@ de rècord

Xavier Monzó, de l’associació d’empreses 22@Network, diu que el barri està registrant una xifra rècord pel que fa als metres quadrats dedicats a oficines noves. Monzó assegura que el 2019 es va arribar al topall amb uns 150.000 metres quadrats i que tant aquest any com el 2021 s’arribarà als 120.000 metres. Per tant el 22@ es troba en plena eclosió i es configura com el pol tecnològic incontestable de la ciutat. El president de la 22@Network espera que la moratòria es faci amb la màxima celeritat possible per evitar que el barri perdi pistonada.

Moment per a la reflexió

Miguel Mayorga és arquitecte urbanista i professor tant de la Universitat Politècnica de Catalunya com de la Universitat Oberta de Catalunya, i ha estat vinculat al projecte del 22@. Creu que la suspensió de les llicències ja forma part del pacte que es va signar el 2019. Aquest arquitecte diu que tot plegat forma part d’una manera de fer “natural que vol concretar un millor model de barri per al Poblenou i el 22@”. Mayorga, per tant, té clar que un període de reflexió és absolutament necessari i que el nou planejament del 22@ enfortirà les relacions quotidianes del veïnat equilibrant-les i compatibilitzant-les amb la població que hi arriba derivada de l’activitat empresarial.