Les mobilitzacions han estat convocades pels sindicats majoritaris, Comissions Obreres i la UGT, que demanen més protecció per a un col·lectiu que denuncien que en moltes ocasions té unes condicions laborals pitjors que la resta de treballadors. En aquest sentit, el responsable en l’àmbit de la discapacitat d’UGT, Carlos Moreno, ha alertat que en alguns casos les seves condicions “estan fregant l’esclavitud” i ha afegit que són “el grup més explotat”.  La situació, diuen, s’estén també als centres de treball específics per a aquestes persones.

Segons els convocants, es troben treballadors que no arriben a ascendir en tota la seva carrera professional i a qui, per tant, tampoc no s’incrementa el salari. En molts casos, el sou es manté en el salari mínim interprofessional “durant anys”, segons la responsable del sector de la discapacitat de CCOO, Estrella Gutiérrez. En termes monetaris, denuncien també que en algunes empreses les persones amb discapacitat cobren menys que la resta per fer les mateixes feines.

Insten l’Administració a prendre mesures

Els sindicats denuncien, a més, que la majoria de convenis laborals que afecten les persones amb discapacitat són precaris i que molts no s’han revisat des del 2009, per la qual cosa aquests treballadors no han millorat les seves condicions ni salaris. Per això, demanen a les administracions que hi intervinguin.

La de Sant Jaume ha estat la segona mobilització convocada per a aquest dimarts amb el mateix objectiu de denunciar les condicions en què han de treballar moltes persones amb discapacitat. Al matí, un centenar de persones s’han concentrat a les portes de Foment del Treball, on han exhibit pancartes amb lemes com “Volem dignitat laboral”, “La discapacitat no és un negoci” o “Inserció sí, explotació no”.
Concentració davant la seu de Foment del Treball