Ocupació d'una oficina bancària

Una dona ha estat desnonada aquest divendres al matí mentre participava en una protesta antidesnonaments per reclamar un lloguer social per a 22 famílies de Ciutat Vella. Es tracta d’una dona que viu amb la seva filla, ja major d’edat, que assegura que no l’havien avisada del llançament. Segons denuncien els sindicats, la comitiva judicial ha anat a casa seva mentre ella no hi era. Quan la dona hi ha arribat, la propietat ja n’havia canviat el pany i hi havia instal·lat alarmes, per evitar que hi tornés a accedir.

Ocupen una entitat bancària

Tot plegat, ha passat mentre participava en una protesta organitzada conjuntament pels Sindicats de l’Habitatge del Raval, la Barceloneta, el Gòtic i el Casc Antic, que han unit forces en una acció conjunta per reclamar solucions per a 22 famílies. Es tracta de casos amb processos de llançament oberts que, segons les entitats, depenen del Banc Sabadell o d’alguna de les seves filials. Per això, aquest divendres al matí han ocupat una oficina d’aquest banc.

Els activistes demanen una mesa de negociació individualitzada per a cadascun dels afectats, amb l’objectiu d’aconseguir un lloguer assequible per a cada família. Segons els sindicats, entre els afectats hi ha persones vulnerables, algunes que tenen el procés obert per impagament del lloguer i d’altres que viuen en pisos ocupats perquè asseguren que no tenien cap altra alternativa.

Famílies vulnerables i joves estudiants

Un dels casos per a qui reclamen un lloguer social és el d’una parella de 23 anys, tots dos extutelats per la Generalitat i amb un fill de dos anys. Viuen en un pis ocupat i asseguren que la propietat, un gran tenidor, està obligat a oferir-los un lloguer social per la Llei 24/2015, que preveu mesures urgents per afrontar l’emergència d’habitatge. A més, la parella afirma que té un informe de vulnerabilitat.

Entre els afectats, també hi ha una mare soltera amb dos menors a càrrec, que no va poder pagar el lloguer. En aquest cas, s’han aturat ja diversos intents de llançament al darrer moment. Les entitats sostenen que la propietat també està obligada a negociar el lloguer social, segons la Llei 24/2015.

Un altre cas és el d’un grup d’estudiants de fora de Barcelona que viuen en un pis ocupat. Segons els sindicats, es tracta de persones que viuen en pobles molt allunyats de Barcelona, però que són a la ciutat per estudiar i que no poden pagar-se un pis, alhora que estudien.